benestar

Un sol propietari podrà exigir que la comunitat adapti l'edifici a persones amb discapacitat

S'aprova el projecte de llei de mesures urgents per a l'aplicació del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat

Un sol propietari podrà exigir que la comunitat adapti l'edifici a persones amb discapacitatSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat el projecte de llei de mesures urgents per a l'aplicació del Conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat, així com l'informe inicial sobre l'aplicació del conveni. En el cas del text legislatiu, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha explicat que es tracta d'una "llei òmnibus" per fer una adaptació d'urgència de la legislació al Conveni de les Nacions Unides, tot i que en un futur caldrà fer reformes "més àmplies i més globals".

Així, el text modifica fins a 12 lleis vigents, començant per la pròpia Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat, tot i que el Govern també es compromet a refer-la de nou en un termini de dos anys, tal com han demanat les entitats que representen el col·lectiu de discapacitats.

El projecte de llei integra la condició d’igualtat de drets per a les persones amb discapacitat i concreta les obligacions generals de les administracions públiques pel que fa a l’exercici dels drets humans i les llibertats fonamentals del col·lectiu. També reforça la importància de l’accessibilitat per a les persones amb discapacitat i aprofundeix en aspectes per a la inserció escolar i laboral.

En l'apartat d'accessibilitat es modifica la Llei d'accessibilitat, la Llei d'arrendaments de finques urbanes i la Llei de propietat horitzontal, per introduir el concepte de disseny universal -tant per a productes i serveis com per a edificis- adaptat a totes les persones, sense necessitat que hi hagi d'haver dissenys especialitzats. A més, es prohibeix que un propietari pugui apujar el lloguer pel fet de fer obres de millora per a l'accessibilitat de l'habitatge, i que si les obres van a càrrec de l'inquilí, el propietari no el pugui obligar a retornar l'habitatge al seu estat inicial quan finalitzi el contracte si s'han seguit els criteris de disseny universal. També es modifica la Llei de la propietat horitzontal per tal que un un sol propietari pugui exigir a la comunitat de propietaris que es faci càrrec de les despeses per fer l'edifici accessible per a discapacitats.

La llei també fa modificacions per eliminar qüestions que actualment discriminen les persones amb discapacitat, com la causa de separació -en la Llei del matrimoni- basada en pertorbacions mentals, o la prohibició d'accés dels discapacitats a les sales de joc. També s'ha posat fi a la reivindicació històrica per permetre que quan un discapacitat arriba a l'edat de jubilació, el complement de la pensió de la CASS no sigui la pensió de solidaritat per a la gent gran sinó la de persones amb discapacitat, per evitar que els seus ingressos es vegin minvats. D'altra banda, la baixa per maternitat o adopció serà dues setmanes més llarga i la de paternitat d'una setmana més quan l'infant o el progenitor tinguin una discapacitat reconeguda, i s'escurça de 72 a 24 hores el termini perquè un batlle ratifiqui un internament d'urgència.

Espot ha assegurat que amb aquesta llei es donarà compliment a bona part dels articles del Conveni de les Nacions Unides, tot i que quedaran passos per fer en matèria d'accessibilitat i en la capacitat jurídica i d'obrar, les qüestions "més sensibles i on hi ha divergències". Per a tal efecte, en un termini de dos anys el Govern es compromet a reformar la Llei d'accessibilitat i la Llei qualificada d’incapacitació i organismes tutelars, a banda de crear una llei d'ocupació i una llei d'igualtat i no discriminació.

tracking