POLÍTICA

El PS aposta perquè els comuns traspassin la gestió de les escoles bressol al Govern

El comitè directiu de la formació demana tancar el nou marc competencial abans de parlar de transferències

El PS aposta perquè els comuns traspassin la gestió de les escoles bressol al GovernPSA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata reclama que es tanqui el nou marc de competències dels comuns abans d'abordar la qüestió de les transferències. Aquesta és una de les qüestions que es van tractar ahir a la nit al comitè directiu que va celebrar el partit i on es va analitzar i definir quina és la postura de la formació en relació a la reforma del model competencial i de transferències a les administracions locals. Ala vegada, segons ha informat la formació a través d'un comunicat de premsa, es defensarà, per un criteri d'eficiència, que es traspassin al Govern certes competències que avui són a mans parroquials. "Algunes s’estan oferint als ciutadans a una eficiència dubtosa pel fet d’impulsar-se des de set administracions diferents", han manifestat. Algunes de les àrees que consideren que haurien de recaure en l'executiu són les referents a escoles bressol, les polítiques de joventut, la protecció del patrimoni o les escoles de música o teatre, entre altres. "Totes elles tenen un component de polítiques transversals que fan aconsellable aquest traspàs a l’executiu central", conclouen. Sobre aquest punt, el primer secretari, David Rios, posa en relleu que “són competències que no estan definides per llei” i que “no tenen cap text legal que obligui als comuns a fer-ho”. Per això, “el més lògic seria que ho gestionés el propi Govern”.

Un altre punt acordat en la reunió és el fet que es considera que les primeres reunions tripartides que s’estan celebrant al Consell General, amb representació de grups parlamentaris, comuns i Govern, haurien de centrar-se a definir un marc clar de les competències que assumeixen les parròquies. Seria un cop tancat aquesta part de la reforma que s’hauria de començar a debatre quines transferències han de rebre les corporacions locals i com s’ha de fer el repartiment. En aquest sentit, des del PS s’apunta que no es veu sentit que es tanqui una quantitat concreta de recursos a traspassar des de l’executiu si abans no se sap quins serveis han de prestar-se per part de les administracions comunals.

A l’hora de valorar els canvis a impulsar en el repartiment de les transferències, el comitè directiu valora necessari donar més importància a la població. En aquest sentit, s’entén que aquest criteri ha de tenir més pes, tot tenint en compte que els serveis que es financen amb aquests diners es donen, justament, als ciutadans. Per això, s’entén que "el percentatge que es destina en funció del territori està sobrevalorat, sobretot si es compara amb la despesa vinculada a aquest darrer criteri".

Una altra de les qüestions que es van tractar en la reunió va ser la diferència existent en l’esforç fiscal que han de fer els ciutadans segons la parròquia on visquin, tot tenint en compte que les dades analitzades i aportades per Govern evidencien que hi ha comuns que no exploten tota la capacitat impositiva de la qual disposen. “Entenem que el criteri de donar més diners en base a territori està sobrevalorat”, ha afirmat Rios. A l’entendre del PS “seria més just que es valorés molt més el de població; al final, el destí de les transferències són les persones”. Per tant, “aquest segon criteri ha de tenir més pes”. També entén que “totes les parròquies han de fer el mateix esforç fiscal; no és normal que a algunes es facin totes les obligacions fiscals i a altres els comuns no hagin desenvolupat tot el marc fiscal i es treballi més en base a les transferències que no pas en el que paguen els seus ciutadans”. Aquesta postura, tancada en el comitè directiu, serà la que defensaran els consellers generals de la formació en les properes reunions tripartides que s’han de celebrar al Consell General.

La primera està prevista per dilluns vinent. Des del PS també es considera que seria positiu poder incloure a la taula representants de les diferents minories comunals. “Seria important que es puguin incorporar les minories comunals per donar veu a totes i també riquesa al debat. A la vegada, això permetria que a la taula estiguessin representades de manera justa totes les forces polítiques que estan a Govern, a comuns o al parlament i que han estat elegides pels ciutadans”, ha indicat el primer secretari de la formació socialdemòcrata.

tracking