societat

Medi Ambient intensifica els controls sobre les deixalles

Farà mostrejos mensuals dels productes que contenen les bosses de brossa

Medi Ambient intensifica els controls sobre les deixallesSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha decidit intensificar els estudis per a la caracterització de residus. És a dir, els mostrejos que serveixen per determinar quins productes contenen les deixalles que arriben en una bossa de brossa domèstica al centre de tractament de residus (CTR). Aquests estudis, que fins ara es feien de manera puntual, durant el 2017 es faran cada mes.

La cap d’Àrea de Gestió i Control Ambiental i Seguretat Industrial, Sílvia Ferrer, va posar ahir en relleu la “importància” d’aquests mostrejos “per conèixer la composició dels residus que es generen i establir i planificar polítiques de gestió de residus”. Els mostrejos es fan des de l’any 2000, però l’últim del qual es tenen dades validades data del 2015. Aquest mostrava que encara hi ha un 52% de productes que acaben a la brossa quan podrien haver estat recuperats per al reciclatge. Aquestes anàlisis van recollir que encara hi havia en una bossa de la brossa normal un 25% de paper i/o cartró, un 12% d’envasos, un 5% vidre i un 11% de tèxtil, és a dir, materials dels quals existeix una recollida selectiva a través de contenidors a la via pública. Un altre 34% era matèria orgànica.

Tot i així, Ferrer va recordar que els volums de reciclatge al país són “força bons”, del 42%, i que l’objectiu és arribar al 50% que marquen les directives europees. A més, va indicar que algunes fa molts anys que estan implantades, i en aquest sentit, l’any que ve se celebraran 20 anys de la recollida del vidre.

Ferrer va recordar, en el marc de la visita amb els mitjans de comunicació al CTR, que aquest any hi ha prevista una campanya per conscienciar i informar sobre la recollida selectiva, per “incentivar-la”. També es té la intenció de dur a terme una prova pilot per a la recollida de matèria orgànica, d’un 10% aproximadament, del que es genera al país i en la qual prendran part els grans productors.

La que s’està fent aquests dies és la tercera campanya de l’any i s’ha convidat escoles per conscienciar els nens.

tracking