Turisme Eslau

Andorra rep 3.000 turistes polonesos durant aquest hivern

El mercat eslau experimenta una remuntada que s’ha fet notar aquesta temporada d’hivern amb l’interès d’algunes agències

Andorra rep 3.000 turistes polonesos durant aquest hivernW. Z.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, va anunciar en la presentació de la campanya d’hivern 2015-2016 un possible creixement del mercat polonès, un client molt interessat en l’esquí que busca noves destinacions. La remuntada, però, no s’ha fet notar fins aquest hivern amb l’arribada al país de fins a 3.000 turistes polonesos, principalment famílies de classe mitjana alta amb canalla. “És el tercer any que ve gent de Polònia, però cada vegada en ve més, uns tres mil han visitat Andorra aquest hivern”, explica Jordi Leszczynski, guia de Patrimoni i membre d’Excursions del Pirineu, una associació que organitza visites guiades. És el primer any que es programen excursions per a polonesos, un tipus de visitant amant de l’esquí, per intentar que coneguin el Principat més enllà de la neu. Dels tres mil turistes, uns 200 s’han apuntat aquesta temporada a alguna de les activitats culturals, una xifra que esperen doblar l’hivern que ve.

Leszczynski destaca que “abans els polonesos no compraven excursions, només venien a esquiar, aquest és el primer any que ho fem i la veritat és que han reaccionat molt positivament”. Excursions del Pirineu va començar l’any passat a programar visites que inclouen des de rutes de vins a Sant Julià de Lòria fins a narracions històriques al nucli antic d’Andorra la Vella i passejades per les diferents poblacions. Segons el guia establert a Andor­ra des de fa dues dècades, “el 90% dels polonesos han volgut visitar les set parròquies”. En aquest sentit, remarca que “la majoria arriba per esquiar però cada cop més alguns compren una excursió per conèixer el país” des del punt de vista històric i cultural.

Imatge comercial

Leszczynski narra que l’objectiu és trencar la imatge que els polonesos tenen d’Andorra com a destí únicament de neu. “A Polònia existeix una imatge d’Andorra sobretot comercial i d’esquiar. De cultura i patrimoni poca cosa saben, però quan ho descobreixen pràcticament tots comenten que segurament tornaran per conèixer millor el país”, relata, subratllant que és “una gran sorpresa per a ells la llarguíssima història que té el país”.

En dona fe Weronika Ziółkowska, operadora turística polonesa, que indica que les excursions van ser molt ben rebudes per part dels turistes “que volen conèixer alguna cosa més d’Andorra a part de les pistes d’esquí”. Destaca així que la visita a Casa de la Vall va permetre “aprendre moltes coses interessants sobre la història d’Andorra i especificitats com la política fiscal, l’economia i el sistema educatiu”.

País poc conegut

Amb tot, el guia andorrà reconeix que “de moment Andorra és poc conegut a Polònia”, però remarca que “descobreixen Andorra perquè els esquiadors estan sempre buscant destinacions noves”. Leszczynski assenyala que el que més va agradar als polonesos que es van inscriure a les visites guiades va ser el santuari de Meritxell, ja que “són molt espirituals i Meritxell és una meravella per a ells”. D’entre els records que s’enduen a la seva terra en destaquen dos: el cafè Conseller i l’alcohol de 96 graus, que no existeix a Polònia.

Ziółkowska afirma que “es van mostrar sorpresos de totes les possibilitats que ofereix Andorra” i “curiosos per com un país tan petit pot rebre tants turistes cada any i oferir-los tantes activitats”. A més, va apuntar que els polonesos ancians van agrair els forfets per a gent gran “perquè no és habitual en altres llocs d’Europa”. Per contra, el que no els va agradar és que als hotels d’Andorra serveixin el sopar “tan tard”.

La guia turística polonesa es mostra confiada que “cada any més i més turistes polonesos vindran a Andorra”, i apunta com un dels motius principals el fet que les ofertes i els paquets turístics per venir al país són “força econòmics”.

tracking