TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

esports d'hivern

Les estacions prohibeixen fer 'randonnée' durant la nit

L’esquí de muntanya no es podrà practicar a les estacions entre les deu de la nit i les set del matí

Les estacions prohibeixen fer 'randonnée' durant la nitFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les estacions no permetran practicar l’esquí de muntanya a les seves instal·lacions entre les deu de la nit i les set del matí. Així ho han acordat Ski Andorra i la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) que ahir van presentar la normativa que a partir d’ara s’aplicarà a les àrees esquiables de les estacions i que hauran de complir els practicants d’aquest esport. Aquesta, la nocturna, serà l’única de les tres franges horàries en què no es podrà fer randon­née quan els dominis estiguin tancats al públic.

Així, de dos quarts de sis de la tarda fins a les deu de la nit es permetrà aquesta pràctica en les pistes indicades per l’estació. Aquí no hi treballarà cap màquina trepitjaneu sostinguda per cable (l’element més perillós a l’hora de fer randonnée), tot i que els esquiadors sí que es podran trobar altres tipus de trepitjaneu, ginys o vehicles de l’estació treballant.

Per últim, de les set a les nou del matí, abans de l’obertura de les pistes, es podrà practicar l’esquí de muntanya a tot el domini de l’estació. Estarà totalment prohibit els dies que hi hagi hagut una nevada, per motius de seguretat, ja que és una franja horària on hi ha la possibilitat que l’estació provoqui desencadenaments preventius d’allaus.

En horari d’obertura de les estacions (de nou a dos quarts de sis) estarà permesa aquesta pràctica en els itineraris específics d’esquí de muntanya i a les pistes autoritzades per l’estació. Si l’itinerari és per pista, els esquiadors hauran de pujar pel costat i en fila índia tenint cura de les persones que hi estiguin baixant. Si cal travessar-la per poder arribar a un itinerari, només es podrà fer en els punts indicats per l’estació.

Suport a un esport creixent

La normativa la van presentar ahir el president d’Ski Andorra, Joan Viladomat, i el president de la FAM, Jaume Esteve, que van estar acompanyats pel director de Vallnord Ordino-Arcalís, Xabier Ajona, i pel director tècnic d’Ensisa, Enric Barbier. “L’esquí de muntanya és un esport que està creixent de manera exponencial. Les estacions li donem suport i no el considerem un enemic”, va assegurar Viladomat, que hi va afegir que “la manera que hem trobat de donar-li suport és regular aquesta pràctica a les estacions d’esquí”. Esteve va recordar que “fa 10 anys molestava molt l’esquiador de muntanya, però en l’actualitat les estacions han canviat la seva conducta i els han introduït dins dels seus clients”.

La normativa, que s’aplicarà a partir d’ara i com a prova pilot el que resta de temporada, podria estar oberta a modificacions segons les necessitats de totes les parts. El reglament marca unes normes generals de conducta, com són que la pràctica de l’esquí de muntanya només es podrà fer als itineraris marcats (n’hi ha 15 actualment) i a les pistes autoritzades, que no es podrà utilitzar mai una pista tancada i que no es permetrà als vianants ni als practicants de raquetes caminar per les pistes ni pels itineraris. També queda prohibit, per motius d’higiene i seguretat, fer randonnée amb gossos.

A aquestes normes generals se n’han afegit unes d’específiques per a les hores en què tot i no haver-hi llum solar es permet practicar l’esquí de muntanya. Caldrà portar sempre un frontal encès i utilitzar accessoris reflectants per veure i ser vistos, els itineraris habilitats s’hauran de seguir tant d’anada com de tornada, caldrà baixar sempre pel lateral de la pista per tal de no malmetre i respectar el treball dels maquinistes, i serà obligatori fer la baixada a velocitat reduïda perquè hi poden haver enginys i motos circulant.

No es preveuen sancions

La normativa no preveu cap tipus de sanció. “Els propis esquiadors de muntanya ens demanaven una normativa”, va dir Viladomat, que hi va afegir que “confio que serà suficient establint unes normes bàsiques de conducta. Volem evitar la sanció o la repressió”. Ajona va matisar que “si algú posa en risc la seguretat dels altres és evident que es prendran mesures”. Esteve va dir que aquest nou reglament “és el pas previ a establir un marc legal al respecte”.

ELS TRAMS HORARIS

07.00 a 09.00

Es podrà fer ‘randonnée’ a tot el domini de les estacions, excepte els dies en què hi hagi hagut una nevada pel perill d’allaus.

09.00 a 17.30

La pràctica de l’esquí de muntanya només estarà permesa en els itineraris específics i a les pistes autoritzades expressament per l’estació.

17.30 a 22.00

No hi haurà cap màquina sostinguda per cables treballant a les pistes indicades per l’estació per evitar riscos als esquiadors.

22.00 a 07.00

És l’horari en què no és permès de practicar ‘randonnée’, ni de pujada ni de baixada, a les àrees esquiables de les estacions.

tracking