Detectats els primers casos de processionària

Els comuns han fet, els darrers mesos, diferents tractaments parcials contra l'eruga

Sant Julià fa tractaments per combatre la processionàriaCSJ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les altes temperatures dels darrers dies ha causat l’aparició de la processionària del pi als boscos del país. Ho han detectatels tècnics de medi ambient dels diferents comuns, dins el pla de seguiment de l’estat dels boscos.

La processionària és una plaga queafecta especialment els gossos, cavalls i altres animals. És per això es recomana vigilar que els animals domèstics no juguin amb les erugues perquè els pot causar una greu irritació. Així ho aconsellael conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat de la Massana, Sergi Gueimonde, que afegeix que "en cas d’urticària el més indicat és acudir al veterinari”.

Gueimonde també ha indicat que els comuns treballen de manera conjunta en la gestió forestal i que la tardor passadai aquest hivern han fet diferents tractaments contra la processionària. Explica que el tractament no ha estat generalitzat però que s'espera que cada cop l’afectació sigui menor.

Durant la tardor es va realitzar una campanya de fumigació al costat de les carreteres i després s’han utilitzat drons, de manera experimental, tractant alguns boscos més allunyats. El resultat de les proves realitzades ha estat "força efectiu", indica el comú de la Massana en un comunicat. La corporació massanenca també explica que en aquests moments es treballa en la programació de la pròxima intervenció, que es faria de cara a la propera tardor, perquè a l’hivern la processionària és més resistent i les accions per eliminar-la són menys efectives.

Passat l'hivern, quan pugen les temperatures, les erugues continuen menjant les fulles dels pins i busquen un lloc per soterrar-se, fer la muda i convertir-se en papallona. Fan el recorregut en fila índia -d’aquí ve el nom de processionària- i és just en aquest moment quan són més urticants i per tant més perilloses. A més, criden l’atenció dels animals domèstics, sobretot de gossos i gats, que les intenten agafar per jugar-hi. L’eruga té uns pèls urticants amb una substància tòxica que és alliberada quan l’animal els toca. Així, el contacte els pot causar una irritació greu. En aquest cas que passi, indica el comú, cal rentar la zona afectada amb aigua, sense fregar per no alliberar més substància, i adreçar-se ràpidament al veterinari.

tracking