reunió trilateral

Front comú davant la UE per limitar la lliure circulació de persones

Andorra, Mònaco i San Marino acorden buscar “una estratègia conjunta” perquè la lliure circulació de persones tingui “preferència nacional”

Front comú davant la UE per limitar la lliure circulació de personesSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Primera trobada entre els mandataris d’Andorra, Mònaco i San Marino per abordar l’estat de les negociacions amb la UE per a un acord d’associació. El cap de Govern, Toni Martí; el ministre d’Estat del Principat de Mònaco, Serge Telle, i el ministre d’Afers Exteriors de la República de San Marino, Nicola Renzi, es van reunir ahir al Principat monegasc per acordar posicions conjuntes de cara a un procés que admeten que serà llarg però que no té marxa enrere. Coincidint amb el segon aniversari del llançament del mandat per a l’encaix dels tres països a Europa, els tres governants van mantenir un dinar de treball de tres hores després de ser rebuts pel príncep de Mònaco, Albert II, al Palau.

Martí va qualificar la reunió d’“extremadament profitosa” i va destacar, en declaracions al Diari, “el compromís ferm” i “el sentiment compartit” dels tres actors en què l’acord és “una gran oportunitat de creixement per a la nostra economia” que no té retorn. En aquest sentit, va explicar que els tres estats admeten que “la negociació serà llarga” però que estan convençuts que les converses no s’han de veure condicionades ni pel Brexit ni pels canvis polítics que hi pugui haver als estats membres. “Hem convingut que si fem la política d’abandonar la taula o parar les negociacions no arribarem a cap acord i perdrem molts anys”, va relatar, tot afegint que “s’ha de continuar negociant de forma inequívoca independentment de l’actuació política europea”. “Convenim que seria un error estratègic històric no agafar aquesta oportunitat o fer una parada en el camí”, va sentenciar.

Circulació de persones

Segons va donar a conèixer Martí, van acordar amb Telle i Renzi consensuar una posició única sobre la lliure circulació de persones. “Ens hem emplaçat a treballar aquest dossier de forma extremadament conjunta”, va dir, recalcant que “l’interès dels tres països és buscar alguna estratègia perquè hi pugui haver lliure circulació de persones però amb preferència nacional”, de manera que es garanteixi el moviment dels ciutadans dels tres estats a l’entorn europeu però hi hagi restriccions a la inversa. En aquest sentit, va afirmar que els tres països vehicularan aquesta demanda “amb una sola veu” i va avançar que es començarà a treballar per explicar quina és la realitat de la borsa de treball d’Andorra.

El mandatari va assegurar que tant Andorra, com Mònaco i San Marino estan “al mateix punt” del procés negociador i va apuntar que es parteix de “la mateixa posició”. Amb tot, va reconèixer que cadascú “està negociant les seves particularitats” –en referència a l’acord duaner, diferent als tres estats– que en el cas de la delegació del país passa per “defensar l’especificitat d’un acord específic al tomb del tabac”.

Mesures transitòries

D’aquesta manera, va reiterar que “cadascú té especificitats a defensar que s’aniran veient quan anem tocant els capítols” –el de mercaderies que s’està abordant actualment, el de serveis, el de capitals i el de persones, aquest darrer “extremadament comú”– però va deixar clar que malgrat les diferències hi ha punts comuns com el d’assumir el cabal comunitari amb mesures transitòries atesa la dimensió dels tres estats. Pel que fa a la lliure circulació de capitals, Martí va indicar que la banca podria passar a disposar d’un “passaport financer”, mentre que en serveis i mercaderies es tractarà de “defensar els nostres sectors”.

El cap de Govern va assistir a la trobada acompanyat de l’ambaixadora d’Andorra a la UE, Maria Ubach, i de l’ambaixador d’Andorra a Mònaco, Enric Tarrado. La propera reunió trilateral tindrà lloc a San Marino coincidint amb la celebració dels Jocs dels Petits Estats d’Europa i la següent, va avançar Martí, se celebrarà al Principat abans d’acabar l’any.

LA MAJORIA DE CAPÍTOLS DEL SECTOR AGRÍCOLA S'INCORPORARAN A L'ACORD

Martí va afirmar que la majoria de capítols del sector agrícola –els que van de l’1 al 23– s’incorporaran a l’acord d’associació amb la UE en règim d’unió duanera. Tot i que encara s’estan mantenint els contactes amb els agents del sector i no hi ha cap posició definitiva, el cap de Govern va dir que “pel que m’arriba de les reunions sortirien més beneficiats dins de la unió duanera que fora”. El líder de l’executiu va defensar aquesta opció com “una oportunitat de creixement” per als agents econòmics implicats i va subratllar que la Cambra de Comerç avala aquesta via. “Una vegada salvaguardat l’article 24” corresponent al tabac –“que estem defensant”, va manifestar– “és una evidència que hi ha productes que potser creixeran més dins d’un règim duaner”, va asseverar. Martí va remarcar que l’acord representa “una modernització de l’acord duaner”, ja que “ofereix moltes possibilitats a aquests sectors”.

No obstant això, va emfasitzar que “l’acord d’associació no és únicament l’acord duaner” –que és “una peça important però no més important que moltes altres altres”–, i va insistir a destacar que l’encaix amb la UE “va molt més enllà de l’acord duaner”.

Front comú davant la UE per limitar la lliure circulació de persones

tracking