manifestacions

Els tabaquers francesos es mobilitzen contra el seu govern

Exigeixen abaixar els preus i protesten contra les lleis dissuasives per deixar de fumar

Els tabaquers francesos es mobilitzen contra el seu governFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Uns 200 tabaquers francesos tenen previst manifestar-se demà a la localitat francesa de Tarascon, a l’Arieja, a 55 quilòmetres de la frontera, per protestar, segons ells, contra la diferència de preus de tabac entre Andorra i França. L’Associació fronterera d’estanquers de tabac de França denuncia el “turisme fiscal” actual i demana posar en marxa un “pla de lluita contra el mercat paral·lel” del tabac per salvaguardar els seus negocis.

La concentració, que preveu aplegar estanquers de diferents regions del país veí, començarà a les nou del matí i preveu alentir la circulació per la carretera RN-20, que dona accés al Principat, tot i que sense arribar a tallar la via. Malgrat les queixes contra la diferència de preus respecte a Andor­ra i Espanya, el sector tabaquer francès reclama al seu govern abaixar els preus del tabac per evitar que els consumidors es desplacin als països veïns, on poden comprar-lo més barat, i també per evitar el contraban. El president del l’Associació d’Estanquers de França, Gérard Vidal, explica que el mes de desembre passat es va desmantellar una xarxa de contraban que havia aconseguit introduir fins a 100.000 cartrons de tabac procedents d’Andorra. A França, un paquet de la marca més venuda, en aquest cas de Marlboro, pot arribar a costar fins a set euros, mentre que al Principat el preu és d’uns 3,40 euros. Les diferències també son notòries amb el tabac de cargolar de 30 grams, ja que al Principat es pot adquirir per prop de tres euros, mentre que a França costa fins a 8,60 euros, segons Vidal.

Els estanquers també es queixen de l’última llei de salut aprovada pel govern francès, que va entrar en vigor el gener del 2016 i que inclou mesures per reduir el consum de tabac. Per fer-los menys atractius, els estanquers estan obligats a vendre els paquets de tabac sense els noms de les marques ni els logotips corporatius i, en el seu lloc, s’hi inclouen missatges i fotografies sobre les conseqüències de fumar. “Som l’únic país d’Europa que té aquest sistema. Amb mesures com les que ha aprovat el govern en els últims anys ens volen fer desaparèixer”, diu Gérard Vidal. L’any 2016 les vendes de tabac a França van disminuir un 1,2% respecte a l’any anterior. Vidal explica que el problema amb què es troben els venedors de tabac al sud de França també se’l troben venedors prop de les fronteres amb Luxemburg i Bèlgica. Atès que el preu del tabac és una competència estatal, demanen al govern francès que abaixi els preus per competir amb els països veïns. “No podem acceptar les polítiques dels últims anys. Volen que la gent deixi de fumar per evitar-se els tractaments mèdics pel càncer de pulmó però amenacen de fer tancar els nostres comerços”, afegeix Vidal, que denuncia una persecució de França ja des de l’any 2003, sota la presidència de Jacques Chirac.

tracking