Vies de negoci entre Andorra i l'Amèrica Central

L’objectiu és atraure noves vies de negoci del subcontinent al Principat i a la inversa

Vies de negoci entre Andorra i l'Amèrica CentralFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Explorar noves vies de negocis en les exportacions agrícoles, de la construcció, de salut o de noves tecnologies. Aquestes són les conclusions inicials, tot i que molt primerenques, que van sortir ahir del primer Fòrum d’oportunitats de negoci entre Andorra i l’Amèrica Central. L’objectiu era establir les bases per apropar les empreses del Principat a les del subcontinent americà per tal que estableixin sinergies entre si. La trobada empresarial, organitzada per l’Agència de Promoció Econòmica del Principat (Actua) i el Govern, va comptar amb la participació de representants diplomàtics de tots els països de l’Amèrica Central, que van conèixer de primera mà els projectes de més d’una dotzena d’empreses andorranes.

“L’experiència ens demostra que aquest tipus d’accions tenen resultats posteriors”, va explicar Josep Maria Missé, secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica d’Andorra. Tot i reconèixer que no hi ha empreses de l’Amèrica Central implantades a Andor­ra, Missé va dir que esperen tenir una resposta positiva com la que van tenir després d’haver organitzat esdeveniments similars arreu d’Europa. Per la seva banda, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va explicar que actes com els d’ahir han de servir com a trampolí perquè les empreses arribin a nous acords. “Els governs hem de provocar la guspira que permeti construir relacions més estretes”, va dir Saboya. Durant el fòrum, es van fer fins a 36 reunions individuals bilaterals entre representants de les societats del Principat i els diplomàtics dels països centreamericans.

L’any passat, l’Amèrica Central va créixer un 4,7% i està previst que la xifra sigui similar aquest any. L’ambaixadora de Costa Rica i coordinadora de l’Amèrica Central, Doris Osterlof, va destacar que suposa un indret “atractiu” des del punt de vista empresarial i que això es denota en la inversió estrangera procedent d’Europa i els Estats Units per invertir-hi. Osterlof també va destacar que, malgrat les bretxes estructurals, “els governs han fet esforços molt importants per posicionar-se en l’àmbit mundial”. L’ambaixadora de Costa Rica va plantejar la possibilitat d’establir possibles aliances amb els clústers de salut i d’educació, així com obrir noves vies d’exportacions dels productes agrícoles centreamericans com, per exemple, el cafè i les fruites tropicals.

Vies de negoci entre Andorra i l'Amèrica Central

tracking