Dia de la Constitució

Els infants, els que més van gaudir de les portes obertes

Forta afluència de públic durant els actes de celebració del 24è aniversari de la Constitució, en què centenars de persones aprofiten el bon temps per visitar les institucions.

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

’Anna és britànica i resideix a Andorra des de l’any 1972. Ella ha viscut l’abans i el després de la Constitució i també ha copsat com ha canviat el país des que hi va arribar. Ahir va aprofitar la jornada de portes obertes del Consell General per visitar el nou hemicicle per primera vegada, des que es va obrir el 2011. Anteriorment ja havia tingut l’oportunitat de visitar Casa de la Vall. “Quan vam venir a viure aquí Andorra era un país que des de fora es coneixia poc, però ara és molt conegut internacionalment”, explica l’Anna. La Constitució aprovada el 1993 i la conseqüent modernització institucional del país, per ella, hi han tingut un paper cabdal.

Com l’Anna, unes 200 persones van fer ahir al matí la visita guiada a Casa de la Vall i al Consell General aprofitant els actes commemoratius del dia de la Constitució. Segons Eduard Tarrés, tècnic de Museus del ministeri de Cultura, el nombre total de visitants va arribar als 300 si s’hi sumen els que ja van aprofitar l’obertura de portes de dilluns a la tarda. També era un dia que van aprofitar les famílies per fer descobrir als més petits algunes singularitats de l’antiga seu del parlament, com la capella, la cuina i l’armari de les Set Claus. “La gent ha reaccionat molt bé i hi ha una afluència constant. A diferència de la resta de dies, la majoria de visitants són andor­rans i això provoca que encarem les visites d’una manera diferent”, manifesta Tarrés. “Durant l’any, fins a 20.000 turistes visiten els edificis institucionals i mirem de fer explicacions que els ajudin a entendre la realitat i la manera com funciona el país”, afirma. “Els que venen avui saben més coses”, hi afegeix Tarrés. És el cas, per exemple, de José López i la seva dona, ja jubilats, que van aprofitar el bon temps que feia ahir per gaudir de la jornada de portes obertes i de la resta d’actes programats com el concert de la Constitució de l’ONCA, la interpretació de l’Andorra Gòspel Cor i la ballada de sardanes interpretada per la Cobla Principal de Berga. “Fa uns 15 anys que assistim als actes de la Constitució”, explica el José, tot i que lamenta que la majoria d’activitats estiguin concentrades al matí i que sigui un dia de poca activitat al país. “És un dia una mica avorrit perquè no hi ha cap comerç obert”, manifesta el José. Tot i això, tant ell com la dona van descartar marxar de pont i sortir del país per evitar fer llargues cues amb el cotxe per creuar la frontera.

Malgrat que hi havia un pont de quatre dies consecutius que amenaçava de diluir la presència de públic als actes programats, fonts del Consell General van mostrar la seva satisfacció per la bona afluència de públic durant la jornada d’ahir tant per visitar les institucions com per assistir a la resta d’actes. Des del Consell també destaquen que el bon temps va servir per animar la gent a sortir al carrer. Si bé bona part del protagonisme dels actes de la Constitució d’enguany se’l va emportar el concert de l’ONCA, des de la institució expliquen que la seva intenció és que totes les entitats del país tinguin el seu espai. Dilluns a la tarda el públic també va poder gaudir dels actes de Toni el Mag i dels Castellers d’Andorra.

ÈXIT DEL CONCERT DE L'ONCA

Més de 150 persones van assistir ahir al migdia al concert de la Constitució de l’ONCA, que va tenir lloc al vestíbul del Consell General. Sota el títol Una Constitució de pel·lícula, l’orquestra va interpretar fins a 17 temes de bandes sonores conegudes. Els assistents van poder gaudir de clàssics com John Williams, autor de La Guerra de les Galàxies o Indiana Jones; Randy Newman, amb Despertar, o Nicola Piovani, amb La vida es bella. “Sempre intentem barrejar programes més clàssics amb altres més diferents, i avui que és un dia festiu em semblava adequat fer alguna cosa així perquè agradi més a la gent”, va explicar Francesc Planella, violí de l’ONCA i ideòleg del programa musical d’ahir.

“Andorra es coneix més”

Els infants, els que més van gaudir de les portes obertes

Els infants, els que més van gaudir de les portes obertes

Els infants, els que més van gaudir de les portes obertes

tracking