Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Aniversari de la Constitució

Els grups parlamentaris destaquen la crida a l'ètica del discurs de Mateu

El cap de Govern insisteix en la necessitat de consens "perquè queda molta feina per fer", entre la qual l'acord d'associació amb la Unió Europea
Representants dels quatre grups parlamentaris conversen després del discurs del síndic.

Els grups parlamentaris destaquen la crida a l'ètica del discurs de Mateu

Representants dels quatre grups parlamentaris conversen després del discurs del síndic.

Fernando Galindo
Actualitzada 14/03/2017 a les 22:33
Tant els grups parlamentaris com el cap de Govern, Toni Martí, han coincidit que les paraules del síndic sobre l'ètica dels polítics -"més enllà de les lleis la nostra conducta ha de complir amb uns paràmetres d'ètica que són els que els ciutadans esperen de nosaltres", ha assenyalat Mateu- s'han d'entendre com un missatge general ja que aquest valor ha d'estar present en cadascuna de les actuacions de la classe política. I si bé tothom ho ha entès com un missatge general que es pot aplicar tant a la majoria com a l'oposició el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, ha anat més enllà i ha posat en relleu que aquesta referència "a l'ètica, a la moralitat, potser ve a evidenciar una certa crisi de Demòcrates per Andorra" i ha recordat, però, que "s'aplica a tots".

Qüestionat sobre aquestes paraules, el cap de Govern ha remarcat que les paraules del síndic han de ser enteses com que hi ha "uns preceptes bàsics més enllà de qui encarna millor l'ètica". D'aquesta manera, ha volgut insistir en el consens necessari perquè queda "molta feina per fer" entre la qual l'acord d'associació amb la Unió Europea ja que, ha destacat, encara hi ha "molta gent que creu que no estem ben encarats". El Govern, ha remarcat, encara ha de fer un major esforç perquè "hi hagi un ressò en positiu" de tot l'arc parlamentari ja que en aquest assumpte, ha reiterat, "cal una gran unitat". I també ha volgut fer èmfasi en el fet que a partir de dilluns de la setmana vinent s'inicien les negociacions sobre competències i transferències en el si del Consell General i creu que en aquest cas s'està davant "una gran oportunitat" i que pot ser "un abans i un després" i que en aquests "textos majors" cal "grans acords" i que s'apaivaguin "les tensions". I sobre l'acord d'associació ha conclòs que li agradaria tancar primer la qüestió de la lliure circulació de mercaderies abans de qui serà el substitut del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, una qüestió a la qual, ha reconegut, s'hi ha de "dedicar més" tot i que ha recordat que "no hi ha pressa" i es pot acabar abans l'actual període de sessions parlamentàries.

Sobre la qüestió de l'ètica, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha recordat que "no és la primera vegada" que el síndic es refereix a aquesta qüestió i creu que és "un crida sempre necessària perquè la política desvinculada dels valors no té sentit". Sobre les paraules de Pintat, ha destacat que aquest discurs ha de ser "llegit" en "clau" d'un dia com el de la Constitució i ha lamentat en certa manera que "fins i tot en un dia com avui" Pintat faci "política d'oposició". En aquest sentit, ha destacat que calen "punts d'acord" tot i que hi pugui haver discrepàncies.

De la seva banda, el president del grup parlamentari mixt i conseller de PS, Pere López, ha destacat que comparteixen "absolutament" les paraules del síndic sobre l'ètica i creu que en els propers mesos "se'n parlarà moltíssim" arran de certes situacions que han "comportat dimissions" i algunes que encara "estan sent analitzades". López ha dit que cal una actuació amb contundència per a tothom i ha remarcat que a ells els preocupa i creuen que des de l'oposició han de continuar sent exigents perquè no es pot "permetre que l'actuació política" es pugui veure "contaminada" per accions poc ètiques. Quant l'afectació que això té en DA, López ha recordat que la majoria d'aquestes actuacions que ara estan sobre la taula han afectat als demòcrates i que per tant "els convé fer una reflexió política".

Des d'SDP, la consellera Sílvia Bonet ha manifestat que els polítics han de ser conscients que el seu comportament ha de ser "dins la llei" i que amb "tot el que ha passat" aquell que s'hagi de sentir "implicat" amb les paraules del síndic ho haurà fet ja que ha conclòs que s'ha d'entendre que s'ha d'anar cap a "l'exemplaritat". "No vull valorar si va per uns o pels altres" ha dit, ja que cadascú ha de fer "el seu anàlisi".

Més enllà de la qüestió de l'ètica, Baró ha destacat que s'havia tractat d'un discurs "molt apropiat" que havia fet referència a certs aspectes com ara "la cooperació" o "l'esforç per elaborar consensos". Per la seva banda, Pintat ha remarcat sobre les referències a la situació internacional, que cal "ser prudent" i que "conservar el que tenim" és "important" i que si es pot millor, "millor" (en relació a l'Acord Duaner). A l'últim, Bonet ha remarcat que la unitat que es reclama ha d'anar "acompanyada" d'altres qüestions com "accions".
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts