El TC rep 50 recursos d'empara

La instància que vetlla pels drets fonamentals registra en l’última memòria mig centenar d’apel·lacions, la major part relacionades amb l’article 10 de la Carta Magna

L'entrada del Tribunal Constitucional.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional és un organisme que queda reflectit al text de la Carta Magna, com a entitat independent “sotmesa únicament a la Constitució i la Llei Qualificada que el reguli”. El 21 de gener passat es van complir 22 anys des que es va publicar al BOPA el Reglament d’organització i funcionament del Tribunal Constitucional, que havia aprovat el ple del tribunal el dia 16 de desembre del 1994, en aplicació de l’article 95.2 de la Constitució.

Els àmbits que abraça el Tribunal Constitucional, segons indica l’article 98 de la Carta Magna, són els processos d’inconstitucionalitat contra les lleis, decrets legislatius i el reglament del Consell General, i dels requeriments de dictamen previ d’inconstitucionalitat sobre llei i tractats internacionals. També tracta els processos d’empara constitucional i els conflictes de competències entre els òrgans constitucionals (els Coprínceps, el Consell General, el Govern, el Consell Superior de la Justícia i els comuns).

Segons consta en la memòria del 2015 d’aquest òrgan –l’última disponible fins ara, ja que la de l’any passat encara no ha estat publicada– aquell any es van enregistrar 50 recursos d’empara a la Secretaria General del Tribunal, la xifra més elevada fins aleshores. La gran majoria, 37, feien referència a l’article 10 de la Constitució. Així, els recurrents van invocar de manera regular els diferents aspectes protegits per aquesta disposició: van al·legar vulneracions dels drets a la jurisdicció, a un procés degut o també a un procediment de durada raonable.

En el mateix document es ressalta que, atès el cànon de constitucionalitat del Tribunal pel que fa a les al·legacions relatives al dret a la jurisdicció (que impugnen sistemàticament la motivació de les jurisdiccions ordinàries), el Tribunal desestima sovint les pretensions dels recurrents, ja sigui declarant immediatament inadmissible a tràmit el recurs (en general per la seva manca de contingut constitucional), ja sigui en el moment de pronunciar la sentència.

Tot i que també es van invocar altres drets, tots ells en el marc del funcionament d’una societat democràtica –com els drets a la llibertat i a la seguretat, els drets a la intimitat, a l’honor i a la pròpia imatge, el dret a la vida familiar, el dret al secret de les comunicacions, el dret a la inviolabilitat del domicili, i el dret a la llibertat sindical l’aproximació del Tribunal es manté igualment estricta, per tal com la constatació d’una vulneració dels drets fonamentals necessita, efectivament, proves manifestes.

El TC va resoldre l’any 2015 vuit recursos d’empara admesos l’any anterior i que estaven pendents de sentència, així com altres 46 recursos d’empara constitucional. D’aquestes causes considerades conjuntament, 25 van ser inadmeses a tràmit i 21 van ser admeses a tràmit. També es van resoldre 8 recursos de súplica i es va arxivar un recurs d’empara per desistiment voluntari dels recurrents.

Activitat 1993-2015:605 causes registrades

Segons es destaca en la memòria de l’any 2015, el TC va registrar 605 causes entre el 17 de desembre de 1993 i el 31 de desembre del 2015, de les quals 562 van ser recursos d’empara, la qual cosa correspon a la seva activitat contenciosa essencial, és a dir, un 92,90%. La resta de l’activitat del tribunal es reparteix així: es registren 9 recursos d’inconstitucionalitat; 10 processos incidentals; 1 procediment de control previ de tractats internacionals; 5 requeriments de dictamen previ d’inconstitucionalitat sobre lleis; 13 conflictes de competències entre “òrgans constitucionals” i cinc conflictes de competències positius i negatius.

tracking