Afers exteriors

Contactes perquè els estudiants a Espanya no hagin de renovar el permís cada any

La resta d’andorrans que hi resideixen més de 90 dies per exercici han de fer la gestió cada cinc anys

Contactes perquè els estudiants a Espanya no hagin de renovar el permís cada any

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern està treballant amb l’executiu espanyol perquè els andorrans que resideixen a Espanya per motius acadèmics no hagin de renovar cada any el permís per viure a l’Estat veí del sud. El que s’està estudiant és la possibilitat de fer permisos de més àmplia durada sempre que aquestes persones puguin justificar acadèmicament la necessitat d’allargar en el temps el permís de residència. Així ho va explicar el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, dijous passat al Consell General en resposta a una pregunta de la parlamentària liberal Judit Pallarés sobre els problemes que tenien els andorrans a l’hora de renovar els permisos de residència, malgrat que el conveni trilateral entre Andorra, Espanya i França considera les persones amb nacionalitat del Principat com a ciutadans de qualsevol país membre de la Unió Europea.

Saboya va admetre que el 2011, el primer any del Govern demòcrata, hi havia problemes per aplicar el trilateral perquè molts funcionaris espanyols desconeixen la seva existència i que els andorrans havien de tenir les mateixes “condicions favorables” que els ciutadans de la Unió Europea. També s’havien detectat terminis excessivament llargs en la presentació i resolució dels papers.

Primer, va explicar, es va optar per recuperar un antic full informatiu i fer-lo arribar a les oficines de renovació dels permisos. Finalment, el govern espanyol va decidir que en comptes d’aquest full emetria una instrucció a les oficines d’Immigració, un tràmit que té valor normatiu.

A dia d’avui el canvi més significatiu és que per als andorrans que resideixen a Espanya per totes les casuístiques excepte els estudiants, els permisos han passat a tenir un termini de cinc anys. A més, a les dues oficines de Barcelona (on es tramiten el 70% d’expedients d’andorrans) es pot demanar cita prèvia per internet i evitar les cues que es formaven habitualment. Saboya va explicar que gairebé la totalitat dels tràmits es resolen favorablement.

tracking