Sant Julià vol començar l'activitat del ràfting a l'estiu

El descens del riu s’incorporarà com a activitat del parc i posa en dubte que es puguin mantenir els tancaments els dimarts i els dimecres

Sant Julià vol començar l'activitat del ràfting a l'estiuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià de Lòria està totalment abocat al projecte de crear un circuit de ràfting que anirà pels quatre quilòmetres i mig que hi ha fins a la frontera. El cònsol major, Josep Miquel Vila, és el principal motor de la iniciativa, segons van explicar fonts comunals, perquè considera que per fi s’ha descobert l’ancoratge que permetrà que Naturlandia tingui una incidència palpable en la vila laurediana (cota 900). L’aposta decidida pel ràfting ha fet que totes les etapes es cremin al més aviat possible per aconseguir que aquest estiu ja es pugui posar en marxa l’activitat, que passaria a ser una més de les que ofereix Naturlandia. La comissió d’urbanisme va obrir ahir els sobres de les sis empreses que s’han presentat per fer els treballs d’adequació del riu. La modalitat de licitació, segons fonts comunals, serà d’urgència i es preveu que la setmana vinent ja es puguin concedir. Les obres han de condicionar el riu per a la navegació en ràfting en el tram del Valira que va des de l’hotel Imperial a Sant Julià, fins a l’espai del camp d’en Mallol, prop de la frontera. L’actuació al riu ha de ser ràpida per evitar la crescuda amb el desgel.

Etiquetes:

El ràfting ha obert, però, un nou conflicte dins de Naturlandia, ja que el fet d’integrar una nova activitat amb un calendari molt concret durant uns mesos canvia tot l’escenari. Naturlandia va modificar al gener el sistema de funcionament i es va decidir tancar tots els dimarts de l’any (excepte de juliol a setembre), bona part de l’abril i durant el maig i novembre. A més, fora de temporada alta entre setmana, els dies que s’obre, la majoria queda tancada tota la zona de la cota 1.600, on hi ha la major part d’activitats.

De març a octubre

El ràfting, com està establert en la zona pirinenca per als esports d’aventura, està previst que es practiqui entre el 15 de març i el 15 d’octubre. Aquest calendari, segons fonts comunals, qüestiona la reforma feta per Naturlandia d’obertures i tancaments del parc. Entenent que l’activitat estarà directament relacionada amb el parc i que es podrà comprar com a part del pack de Naturlandia, cal una adaptació d’una banda o de l’altra. Es considera, segons aquestes fonts, que no té cap sentit que s’apliqui al ràfting el calendari de Naturlandia, que bona part de l’abril estarà tancat, així com al maig, i a més, bona part dels dimarts i els dimecres tampoc s’obrirà.

La inclusió del ràfting dins de les activitats de Naturlandia està fent replantejar tota l’estratègia econòmica i de calendari. Una de les opcions és descartar la compatibilitat entre el parc i la nova activitat i establir calendaris diferents sense sinergies. Aquesta opció, segons fonts comunals, no és la que es veu amb millors ulls per part de la majoria dels consellers comunals, perquè l’objectiu és que el parc i el ràfting es complementin i que els visitants de Naturlandia passin a estar al poble. Aquesta comunió es creu que podria tenir efectes beneficiosos en les estades als hotels de la par­ròquia i també a nivell del comerç dins de la vila. Però segons les mateixes fonts, aquesta és l’opció fàcil. La complicada és compaginar una activitat de set mesos l’any, on suposadament la gran majoria de dies hauria d’estar obert perquè ja n’hi ha una part (per exemple quan plogui) que no serà possible aprofitar la jornada. Al mateix temps, però, la planificació de Naturlandia amb l’optimització de la plantilla i l’adaptació al nou calendari és incompatible amb l’obertura continuada durant set mesos l’any. Aquest és un dels dubtes que caldrà solucionar en breu perquè el comú, i especialment el cònsol Vila, ha deixat clar que el ràfting comença aquest estiu a Sant Julià de Lòria. I la setmana vinent es liciten les obres.

tracking