reportatge

Joves contra l'alcohol

Els adolescents reclamen una llei per combatre l’alcoholisme que preveu castigar els pares amb multes econòmiques i el jovent amb treballs socials. També demanen ampliar els països on adoptar, reduir la jornada escolar i potenciar la figura del sometent.

Joves contra l'alcoholCONSELL GENERAL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La gent comença a beure cada vegada més jove i en més quantitat i si això no s’atura pot causar bastants problemes.” Martí Obiols és un dels membres de la comissió que debat la proposició de llei “per conscienciar els joves de no consumir alcohol i prohibició de les entrompades” que impulsa el Lycée Comte de Foix, i que alumnes de tercer i quart de segona ensenyança dels tres sistemes educatius van debatre ahir al Consell General. Segons va explicar l’estudiant d’Encamp, “veiem que arriben a aconseguir alcohol fàcilment i això és el que volem parar”. És per això que el projecte de llei que volen aprovar preveu imposar sancions per als pares dels adolescents afectats i treballs comunitaris als concernits, així com als adults que subministrin alcohol als menors.

El conseller Ferran Costa, que ahir va presidir la comissió de joves que va debatre aquesta llei, va constatar la inquietud dels adolescents envers aquesta problemàtica. “Estan preocupats i denuncien que cada vegada passa en sectors més joves de la societat, fins i tot en nens i nenes”, va explicar. Costa va afirmar que “aquest text permetria incidir de manera directa en aquesta problemàtica” i va confessar que “podria ser molt possible que sigui una proposta de llei que un dia haurem de debatre en seu parlamentària”.

Una altra de les propostes que van discutir ahir els estudiants va ser la que demana la reducció de la jornada escolar “per estar més amb la família, tenir més temps lliure i per fer deures”, va narrar l’estudiant de Santa Coloma Kaye Tomàs. El president de la comissió que va abordar aquesta proposició de llei, el conseller Pere López, va posar de manifest la dificultat d’arribar a un acord perquè els tres sistemes tenen horaris diferents. “Ha estat molt complicat però al final s’ha arribat a un consens consistent en el fet que hi hagi dos dies que es plegui a les tres i que un d’aquests dies sigui divendres”, va relatar, alhora que va reconèixer que “del tema dels horaris laborals i escolars se n’haurà de parlar”.

D’altres suggeriments dels estudiants van ser la creació d’un cos de Protecció Civil voluntari per respondre davant de catàstrofes naturals, impulsar un White Summer a Andorra, ampliar el nombre de països on adoptar i poder votar per decidir sobre els afers culturals.

tracking