justícia

El fiscal antimàfia d'Itàlia aplaudeix els avenços del país

Agraeix el suport de la fiscalia en la lluita contra el crim i el capital il·lícit

El fiscal antimàfia d'Itàlia aplaudeix els avenços del paísSònia Bagudanch

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal anticorrupció i antiterrorisme italià, Franco Roberti, va agrair ahir els passos realitzats pel país en matèria de transparència i la col·laboració en la lluita contra el capital il·lícit, el crim organitzat i el blanqueig de capitals. Roberti, que va viatjar ahir al Principat per signar un memoràndum amb la fiscalia general, va afirmar que “la col·laboració estreta ha permès conèixer i monitoritzar” com la màfia italiana s’“infiltra” a l’exterior. En aquest sentit, referint-se als 1,5 milions d’euros localitzats l’any passat en dipòsits bancaris del país procedents de la màfia siciliana, Roberti va posar de manifest que “gràcies a la col·laboració de la fiscalia hem descobert que la màfia s’ha pogut desplaçar fins aquí portant capitals il·lícits”.

I en la millora de la cooperació hi tenen a veure els canvis que ha fet el país en els darrers temps, especialment la fi del secret bancari. Segons Roberti, “aquesta nova actitud del Principat de col·laborar és una ajuda” en la lluita contra el crim organitzat, ja que la màfia tendeix a “col·locar-se” en països opacs. “Gràcies a la reacció d’Andorra hem pogut descobrir aquests fenòmens”, va insistir, tot remarcant la necessitat d’una “política de transparència per immunitzar” els estats.

L’acord amb la UE, beneficiós

El fiscal italià va afirmar que l’acord d’associació amb la UE afavorirà encara més la col·laboració per perseguir el crim. En aquest sentit, es va mostrar “absolutament convençut” que ajudarà a combatre les màfies, que “s’aprofiten de les debilitats dels països” per funcionar més enllà de les seves fronteres. Segons va detallar, els guanys il·lícits de la màfia representen el 5% del PIB d’un país (un 10% a Itàlia).

Per tal de continuar avançant en la col·laboració mútua, la fiscalia general d'Andorra i la direcció nacional antimàfia i antiterrorisme de la República Italiana van signar ahir un memoràndum d’entesa a la seu del Consell Superior de la Justícia. El fiscal general Alfons Alberca va destacar que “s’avança en fórmules conjuntes de col·laboració” que es remunten al 2011 i 2012, i va detallar que l’acord també s’estén als àmbits de la formació i creació de grups de treball conjunts.

Segons va destacar Roberti, “la nostra ambició sempre serà la de promoure la col·laboració”, i va precisar que el que es vol és que la cooperació sigui “més eficaç” a l’hora de perseguir la corrupció, que és “de caràcter totalment mafiós”, va reblar.

tracking