afers exteriors

Malestar per la pèrdua de presència de França

L’Aliança andorrano-francesa lamenta la “desigualtat” que hi ha entre les relacions amb el país gal i amb Espanya

Malestar per la pèrdua de presència de FrançaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Preocupació entre la comunitat francòfona per la pèrdua de pes del país veí del nord en comparació amb el del sud. L’Aliança andorrano-francesa assegura que la presència de la cultura francesa al Principat ha anat minvant en detriment de l’espanyola i constata la “desigualtat” que hi ha entre ambdós estats veïns malgrat ser un coprincipat. La presidenta de l’associació cultural, Nathalie Rahmstorf, considera que “és veritat que la presència francesa a Andorra ha perdut” i que “les relacions amb Espanya són molt més fàcils que no pas amb França”. Rahmstorf posa com a exemple el cinema, on es projecten pel·lícules en castellà i no en francès. “Si realment hi hagués igualtat hi hauria la meitat de pel·lícules en una llengua i l’altra meitat en l’altra”, manifesta.

En aquest sentit, és del parer que s’hauria de “promoure més la llengua i cultura franceses”, ja que “estem al mig [d’Espanya i França] i hauríem de tirar pels dos cantons en igualtat de condicions”. “Malgrat els esforços tant de l’Illa com de l’ambaixada com de l’Aliança, que fem venir una pel·lícula cada mes, la majoria de pel·lícules són d’Espanya. Les franceses són quelcom excepcional”, deplora.

Elsa Espot, membre de l’entitat, constata que “les relacions han anat perdent amb els anys”. “Cada cop hi ha més tendència a tirar cap a baix a Espanya quan tenim dos coprínceps i estem al mig”. “Ens han anat apartant de França. Només cal veure el cinema, que el tenim tot en castellà”, va dir, afegint-hi que “és evident que tirem molt més cap a Espanya”. En aquest sentit, va remarcar que aquest desequilibri també queda palès amb les relacions comercials, on “la balança és evident”.

Espot va lamentar, a més, el tancament del consolat francès i va apuntar que aquest fet “demostra que França es fa enrere”.

Visibilitzar la cultura

L’Aliança andorrano-francesa va inaugurar ahir la seva seu a la Baixada del Molí, número 3. Un acte que va comptar amb la presència de l’ambaixadora, Jocelyne Caballero, la qual va afirmar que “és una gran joia inaugurar aquest local”, i va indicar que “això ha de permetre visibilitzar el seu treball, realitzar activitats i oferir un espai per fer classe als alumnes”. En aquest context, va assegurar que l’obertura del local representarà “una millora qualitativa” per a l’entitat en la seva tasca de “promoure la llengua i cultura franceses” al país. Rahmstorf va explicar que l’Aliança necessitava “trobar un lloc per donar una millor visibilitat a la nostra associació i a les activitats culturals i pedagògiques” que desenvolupa. A més de fer classes de francès, l’Aliança organitza exposicions, conferències i projeccions. Fins ara l’Aliança llogava espais per fer-hi les activitats i es reunia a La Llacuna.

SDP CRITIA LA INACCIÓ DEL GOVERN PER FRENAR LA "DEGRADACIÓ" DE LES RELACIONS

El conseller general d’SDP Víctor Naudi va criticar ahir la inacció del Govern per frenar la “degradació” que des del seu punt de vista han patit les relacions amb França. “Ens preocupa molt”, va assegurar, retraient que les darreres setmanes s’han fet públiques diverses informacions que “evidencien que les relacions amb França no passen per un bon moment, contrariàment al que diu el Govern”. Consideren que el tancament del consolat o la petició d’un grup parlamentari d’acabar amb al franquícia del tabac en són dos exemples. “Govern tira una cortina de fum”, va afirmar, per posar en dubte que en cap de les trobades que les autoritats del país han mantingut amb els homòlegs gals s’hagin tractat aquestes qüestions.

A més, va destacar que aquesta situació perjudica la negociació de l’acord d’associació amb la UE. “És una negociació difícil, i això no ens ajuda. Ja és prou delicat com perquè a sobre hagi sorgit aquest moviment en la societat francesa i ens critiquin”, va manifestar Naudi. Així, considera que Govern “ha fallat” perquè no ha fet un esforç pedagògic ni a Andorra ni a fora, i va apuntar que entén que l’executiu podria “haver-ho explicat millor i frenar aquesta situació”.

tracking