salut

Una part dels metges critica que l'hospital convoqui places de liberals

Els doctors no entenen com hi ha cinc edictes perquè el SAAS ‘contracti’ metges liberals

Una part dels metges critica que l'hospital convoqui places de liberals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària vol procedir a la contractació per compte propi de dos metges especialistes en angiologia i cirurgia vascular.” Aquest és un dels quatre edictes que va publicar el BOPA la setmana passada i que van posar en alerta diferents metges que no entenen per què l’hospital pot convocar edictes per contractar metges liberals quan precisament la característica principal d’instal·lar-se per compte propi és que no són contractats per l’hospital. Fonts del sector mèdic van indicar que aquest és el primer cop a la història que ha tingut lloc un edicte d’aquestes característiques i que alguns facultatius liberals han contactat amb advocats que els haurien assegurat que aquesta fórmula no només no seria legal, sinó que no té cap sentit que un centre públic convoqui places d’un metge perquè s’instal·li pel seu compte. L’hospital, més enllà dels dos angiòlegs, ha convocat places de metge liberal per a una plaça de cirurgia plàstica, estètica i reparadora; una en cirurgia oral i maxil·lofacial i una en cirurgia general i de l’aparell digestiu.

Fora de la plantilla orgànica

Fonts properes a l’hospital van indicar que les cinc places convocades són d’especialistes que gairebé de forma exclusiva han de treballar a l’hospital. Els edictes derivarien d’haver fixat quina és la plantilla orgànica de l’hospital, és a dir, dels que tenen contracte fix amb el centre. Un cop definida s’hauria establert que caldrien una sèrie de places per fer guàrdies perquè amb la plantilla fixa no n’hi hauria prou. Per no augmentar més la plantilla directa s’hauria optat per convocar un edicte per a metges liberals, entenent que poden treballar a l’hospital si signen un contracte, però al mateix temps no amplien el nombre d’empleats directament vinculats al centre.

Les necessitats de l’hospital haurien portat a establir en els edictes, fets públics la setmana passada, que s’ofereix “dedicació per compte propi, formació continuada i conveni amb el SAAS”. Els metges crítics assenyalen que això no té cap sentit i que és tan sols una forma d’emmascarar la contractació de metges assalariats amb una fórmula que permeti dissimular un increment de la plantilla real del Nostra Senyora de Meritxell. Els metges consultats no entenen com jurídicament s’ha permès un edicte d’aquest tipus. Cal recordar que en vuit dies a partir de demà finalitza el termini perquè els candidats presentin la sol·licitud i per tant els facultatius crítics entenen que el procés està en marxa. Pressuposen que s’estan buscant especialistes estrangers que estiguin d’acord a fer només guàrdies i substitucions, i per tant sense jornada completa, per evitar encarir el cost de tenir més professionals contractats.

tracking