política

Liberals insisteix que s'aturin les negociacions amb la UE

El partit afirma que “no és un bon moment” per dialogar amb una Unió Europea que “no se sap com serà a final d’any”

Liberals insisteix que s'aturin les negociacions amb la UEXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Liberals d’Andorra exigeix al Govern que aturi les negociacions per formalitzar un acord d’associació amb la Unió Europea. La formació assegura que atesa la conjuntura comunitària actual “no és un bon moment” per acostar-se a Europa, i en aquest sentit reclama que les converses es posin en “stand by”. És una de les directrius que el Consell Nacional que va celebrar ahir el partit traslladarà al congrés que se celebrarà al maig. Segons va explicar la consellera general Judith Pallarés en finalitzar la cimera liberal, “la gent ha expressat molta preocupació”, i per tant “reafirmem que s’ha de fer una pausa”.

Pallarés va constatar que el context actual a nivell europeu és “molt preocupant”, i es va referir sobretot al llibre blanc del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, proposant canvis i vies de futur per al club comunitari, així com a la sortida del Regne Unit de la UE i a les pròximes eleccions a França i Holanda. “No sabem quina Europa hi haurà a final d’any”, va dir, i va destacar les dificultats de negociar un acord en un entorn de canvis a nivell continental. “Si hi ha una Europa a dues velocitats, amb quina d’elles negociarem l’acord?”, va qüestionar, alertant que “poden passar moltes coses” i per al Principat és millor esperar. “No passa res, tenim temps. El procés està obert i no cal tenir tanta pressa”, va reblar.

Canvis a la sanitat

El consell nacional que va celebrar ahir el partit a l’hotel Tulip Inn d’Escaldes –on van assistir una quarantena de militants i membres electes– va abordar també la defensa de canvis al sistema sanitari. La posició que els militants de Liberals d’Andorra hauran de ratificar al congrés nacional del maig serà la de buidar de poder el SAAS per tal que sigui el ministeri de Salut qui assumeixi íntegrament la gestió sanitària al país. Tal com va explicar Pallarés, la formació considera que “qui ha de liderar la sanitat ha de ser el ministeri”, i que la parapública s’ha de “descentralitzar”. “No desfer-se del SAAS però separar la gestió i que depengui totalment del ministeri”.

Ld’A lamenta que l’ens “té fugues de diners per tot arreu” i que cal “sanejar-lo” perquè “la situació no es pot sostenir més”, va remarcar la parlamentària. “El SAAS s’ha transformat en un monstre i sembla que té el lideratge de la política sanitària, que ha de ser del ministeri”, va insistir.

Per altra banda, els consellers comunals del partit van denunciar no saber “absolutament res” de la reforma de la llei de competències i transferències, un fet que Pallarés va qualificar de “molt trist i lamentable”. “No s’ha tingut en compte ningú”, va reblar, tampoc als consellers generals de l’oposició. La consellera liberal va avançar que un cop la reforma arribi al parlament Ld’A no acceptarà un model competencial diferent de l’actual. Segons va remarcar, “el model institucional del repartiment de les competències i transferències s’ha de respectar”, i va apuntar que els canvis s’han de limitar únicament a eliminar disfuncions i dualitats. En aquesta línia, va indicar que “els comuns segurament han assumit qüestions que no els pertocava i han augmentat més la despesa”, i que per tant “s’haurà de veure on s’ha sobrepassat” i corregir-ho, però va deixar clar que “defensarem el model que tenim actualment”.

Finalment, la trobada dels dirigents liberals va servir també per lamentar “la inseguretat jurídica” que a parer seu tenen els empresaris i emprenedors del país. “S’ha de canviar el sistema. L’actual és molt arbitrari i genera inseguretat”, va assenyalar Pallarés, per tal que engegar un negoci i obrir un compte bancari sigui més àgil. “Hi ha països que fan empreses en 48 hores i aquí això s’ha d’arreglar”, va concloure.

ROSSELL TITLLA EL PASSAT DE MARTÍ DE "MOLT, MOLT GREU"

El secretari general de Ld’A, Amadeu Rossell, va afirmar ahir que el passat de Toni Martí com a cònsol major –el cap de Govern va admetre haver cobrat per dur a terme tasques com a arquitecte– és “molt, molt greu”. “Legalment potser sí” que es pot fer, “però èticament no”, va etzibar, afegint que “cadascú sap fins on pot arribar quan ocupa un càrrec públic”. En declaracions als periodistes abans d’iniciar el consell nacional del partit, Rossell va argumentar que “tot­hom entén que quan ets cònsol no potser fer algunes coses”, perquè “quan ocupes un càrrec públic l’ocupes tot el dia”. “Ser pare i padrí no ens agrada”, va reblar.

El dirigent liberal també va tenir paraules per al cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, de qui va dir que “no ens agrada que estigui encausat” perquè perjudica “la imatge de la parròquia”, i va advertir que esperaran que quan es tanqui el cas a nivell judicial “es prendrà una mesura o una altra”. Així mateix, va defensar que van fer públic el cas de Calvet “perquè el poble ho sabés”. Respecte a la condemna dels excònsols de Sant Julià de Lòria Montserrat Gil i Manel Torrentallé, Rosell va criticar que “la fiscalia actua d’ofici en aquest cas i en altres no”.

tracking