SEGURETAT

Simulacre de rescat per una allau a Arcalís

En l’operació participen pisters, bombers, policia, banders, el SUM i la Creu Roja

Simulacre de rescat per una allau a ArcalísVALLNORD

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un centenar de professional dels equips de seguretat d’Andorra van participar ahir en un simulacre de rescat de víctimes d’allau que es va fer a Arcalís. En l’operació van participar pisters de totes les estacions, bombers, policia, banders, el servei urgent mèdic (SUM) i la Creu Roja. També s’hi van sumar bombers de la Vall d’Aran i mossos d’esquadra. Es tracta del tercer simulacre d’aquestes característiques que es fa a Andorra.

L’allau es va fer caure a les 11.30 hores, moment en què van intervenir els primers implicats, els pisters, en la tasca de localització de les possibles víctimes acompanyats de gossos. En un segon estadi s’hi van afegir la resta. Les persones atrapades patien d’hipotèrmia, traumatismes diversos i asfíxia, les afectacions més comunes que es donen en aquestes situacions. “A partir dels quinze minuts les possibilitats de trobar víctimes soterrades per allaus cauen en picat” i és abans d’aquest període que “has de trobar la persona, motiu pel qual el paper dels gossos és fonamental”, va exposar el cap de pisters d’Arcalís, Albert Reyes.

Si els pisters no se’n surten sols, activen el protocol nacional d’emergències i la resta de cossos s’activen per arribar al lloc de l’incident. La recerca de les víctimes es fa amb gossos, amb el detector de víctimes d’allaus (DVA) i amb el RECCO, l’aparell que localitza una pastilleta que incorpora molta roba de muntanya. Si les víctimes no porten cap mena de dispositiu de localització la tasca es complica i és quan cal foradar la neu.

Un cop finalitzat el simulacre, que es va allargar fins al migdia, Reyes va posar un aprovat alt a la manera com s’havia desenvolupat. D’altra banda, va explicar que a Arcalís en 33 anys només han tingut un mort per allau i va ser forapista. Aquestes jornades permeten coordinar-se i facilitar l’activació dels protocols els dies que hi ha un cas real.

Simulacre de rescat per una allau a Arcalís

tracking