política

El PS vol que els sindicats rebin per llei finançament públic

Presenta una proposició del llei amb l’objectiu de fomentar-ne la creació

El PS vol que els sindicats rebin per llei finançament públicFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS), Gerard Alís i Rosa Gili, van presentar ahir una proposició de llei qualificada de llibertat sindical amb l’objectiu de fomentar-ne la creació, sobretot en l’àmbit privat. Una de les mesures per aconseguir-ho passaria per regular per llei el finançament públic dels sindicats. La proposta socialdemòcrata passa perquè les organitzacions rebin de les arques públiques els mateixos diners que ingressin anualment per les quotes d’associats. Aquests diners els podran utilitzar per costejar les despeses de funcionament. A més, els sindicats d’àmbit general podran sol·licitar subvencions fins a un màxim de 35.000 euros anuals i els de l’àmbit sectorial fins a 10.000, diners que no seran de lliure disposició. Les subvencions s’hauran de fer servir per costejar les defenses judicials dels associats o els assessoraments en matèria de convenis col·lectius. Els sindicats hauran de portar la comptabilitat i passar el control del Tribunal de Comptes.

“Perquè funcioni el dret a la llibertat sindical, a més de fer-lo efectiu, és necessari que es pugui finançar”, va dir ahir Alís, que va afegir que “amb les quotes dels associats no n’hi ha prou perquè a l’hora de discutir una llei, de negociar o de defensar els drets dels treballadors cal tenir assessoraments que poden ser costosos”.

Des de les files socialdemòcrates es va posar en relleu que la legislació en vigor en aquest àmbit, que data del 2008, no compleix els requisits necessaris per permetre l’exercici real de la llibertat sindical, “com evidencia el fet que no existeixen sindicats en l’àmbit privat”.

El PS va defensar la proposició de llei perquè és una demanda tant dels treballadors com dels empresaris i la patronal, que sempre han reclamat “un interlocutor” sindical. El text, a més de definir la llibertat sindical, legisla el dret a la fundació d’organismes i d’associació als mateixos. A més, preveu la representativitat i les accions sindicals que es podran dur a terme i garanties per als representants sindicals, com el dret a l’excedència o protecció d’acomiadaments.

tracking