benesta

Creix el nombre de menors en situació de risc durant el 2016

El Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància va atendre l'any passat 244 casos

Creix el nombre de menors en situació de risc durant el 2016SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de menors atesos en situació de risc al 2016 ha augmentat fins els 244 (el que suposa 155 expedients), segons ha informat avui el Govern, que llegeix l'increment com el resultat de "l’esforç comú" dels serveis per detectar i derivar expedients al Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància.

La xifra de 244 representa un increment respecte del 2015, quan es van atendre un total de 176 menors. Els casos atesos han estat derivats, principalment, des de l’Àrea d’Atenció a les Persones i les Famílies, però també des de la Batllia, l’Àrea de Polítiques d’Igualtat,

la policia o els serveis socials internacionals, entre d’altres.

Pel que fa a les situacions de risc intervingudes durant el 2016, la gran majoria han estat per negligències (147), és a dir, quan les necessitats bàsiques del menor, com la higiene, alimentació, seguiment mèdic o horaris, no són ateses. També s’han atès situacions d’adolescents amb conductes de risc (34), casos de violència de gènere (19), maltractaments físics o psíquics (11), abusos sexuals (10) o abandonaments (4).

A més, a demanda del Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància, durant el 2016 s’han establert 33 noves mesures de protecció, i 69 menors han continuat amb mesures de protecció ja iniciades anteriorment. D’aquests, actualment hi ha 18 menors ingressats al Centre d’Acolliment d’Infants i Joves de la Gavernera, 3 menors acollits en família aliena, 23 en família extensa i 4 menors i una jove a l’Àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats.

Pel que fa al Servei Especialitzat d’Adopcions i Acolliments Familiars, aquest 2016 hi ha hagut 6 menors acollits en família aliena i 23 en família extensa. A més, s’han fet 7 adopcions, de les quals 3 adopcions internacionals, una adopció nacional i tres del fill del cònjuge.

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i el cap d’Àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Jordi Olivé, han presentat, avui la memòria de l’àrea, que reflecteix la tasca efectuada per identificar i actuar en els casos dels infants que poden trobar-se en una situació de risc.

Espot ha indicat que aquest any s’ha dut a terme la reestructuració de l’àrea, que finalment s’ha dotat d’un cap d’àrea com a plaça consolidada, i s’ha dividit en el Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància i el Servei Especialitzat d’Adopcions i Acolliments Familiars, en concordança amb la denominació que estableix la Llei de serveis socials i sociosanitaris. També ha remarcat el reforç de recursos humans d’aquesta àrea, que s’ha dotat amb dos noves places de psicòleg i treballador social el 2016, i a la qual s’incorporaran un altre psicòleg i un tècnic d’atenció social enguany.

Durant el 2016 i en els propers anys, la voluntat és reforçar la prevenció i detecció de les situacions de risc, així com potenciar les adopcions internacionals i fer un pla especial de foment de l’acolliment familiar. Com a culminació dels esforços en aquesta matèria, a més, Espot ha insistit en l’elaboració de la futura Llei d’infància i adolescència, que s’espera que pugui entrar en vigor aquesta legislatura.

tracking