Els banders van fer 157 intervencions relacionades amb senglars el 2016

El director del cos, Miquel Rossell, va explicar que són mesures de control de l’espècie

Els banders van fer 157 intervencions relacionades amb senglars el 2016Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cos de banders va realitzar un total de 157 actuacions amb porcs senglars el 2016, va explicar el director del cos, Miquel Rossell. Aquestes actuacions responen a trucades que van realitzar particulars i, a partir d’aquí, s’activa el protocol per veure com s’ha d’actuar en cada cas. En detall, el cos va rebre un total de 965 trucades al llarg del 2016, de les quals el 16,2% van ser relacionades amb porcs senglars.

Rossell va ressaltar que aquest nombre d’actuacions es mou en la mateixa línia que altres anys i, per tant, estan dins de l’àmbit de la normalitat. “No hi ha hagut cap increment”, va precisar el cap dels banders al Diari. De fet, va assegurar que, a diferència del que està passant en altres països, a Andor­ra no s’ha notat un increment important d’aquesta espècie. “N’hi ha més que uns anys enrere, però no tenim cap problema, com els països veïns”, va puntualitzar el director dels banders.

És per això que de moment Andorra no es planteja activar un pla especial per combatre els senglars i s’aposta per continuar amb el protocol establert fins ara al Principat.

El protocol

En el cas d’Andorra, va assegurar Rossell, s’utilitza un protocol que està orientat a controlar l’espècie i evitar que creixi la població de senglars.

En aquest context, va relatar que el protocol d’actuació s’activa quan una persona truca al cos de banders per denunciar que els animals han malmès els seus cultius. “Llavors anem fins allà i fem la verificació dels danys que ha causat l’animal”, va explicar Rossell.

El següent pas, va dir el director del cos, és identificar el tipus de terreny i veure si és cinegètic, és a dir, que s’hi pot caçar; si és un vedat d’aquesta activitat, o bé una zona de seguretat. Segons la tipologia del terreny es decideix com s’ha d’actuar en cadascun dels casos.

En concret, es poden fer batudes durant el dia o bé un tir nocturn. En el cas que sigui una àrea on es permet aquesta activitat, el mateix agricultor pot escollir un caçador que acompanyi els banders en el tir nocturn, va exposar el màxim responsable del cos de banders. En canvi, si es tracta d’una zona de seguretat, l’actuació la realitzen els banders tot sols. “En aquest cas no donem autorit­zacions”, va destacar Miquel Rossell.

tracking