Finances

Cinca celebra el ràting de Fitch i diu que es tancarà el 2016 amb superàvit

Indica que la perspectiva de passar d’estable a positiu confirma la recuperació de l’economia

Cinca celebra el ràting de Fitch i diu que es tancarà el 2016 amb superàvitFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va valorar ahir positivament el fet que l’agència Fitch Ratings hagi millorat la perspectiva de la qualificació d’Andorra, passant d’estable a positiva. Segons Cinca, tot plegat confirma que l’economia andorrana s’està recuperant, “una recuperació que s’acaba traslladant a les finances públiques, a la confiança del consumidor i a l’increment del nombre de visitants”. El ministre hi va afegir que el fet que Fitch vegi una perspectiva positiva de la qualificació vol dir “que hem canviat la tendència, comencem un nou cicle i ens estem acostant a l’objectiu de tornar a apujar el ràting”. Va voler ser prudent ja que les agències “normalment no en tenen prou amb un sol cicle d’avaluació per veure la millora”.

Un dels factors que va destacar Fitch és la bona evolució de les finances públiques. En aquest sentit, Cinca va explicar que l’agència s’ha basat en les xifres del tancament provisional, i que la liquidació es presentarà en dues o tres setmanes. Així, la previsió és que es tanqui el 2016 “més enllà dels comptes equilibrats, i fins i tot amb superàvit”. Aquest fet es produirà, d’una banda, per un augment dels ingressos i, de l’altra, per un bon comportament de les despeses, especialment pel que fa a despeses de funcionament i a transferències corrents.

Pel que fa als ingressos, el ministre va destacar que s’ha registrat “una millora substancial” de l’IGI, i també un increment dels de l’impost de societats i de l’IRPF, tot i que va recordar que aquest darrer cas ve motivat principalment per una previsió a la baixa en ser el primer any de liquidació de l’impost. Amb tot, sí que s’observa un increment dels ingressos per l’impost d’activitats econòmiques, que ara queda inclòs dins de l’IRPF.

tracking