La condemna imposada a Altimir preocupa els interventors

Els professionals entenen que el càstig per no haver denunciat els delictes col·loca la seva feina en una situació límit

La condemna imposada a Altimir preocupa els interventorsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els interventors d’organismes públics i parapúblics estan enfadats i preocupats per la sentència condemnatòria a Josep Maria Altimir pel cas de les despeses de les targetes dels cònsols. Segons diferents professionals del col·lectiu, el criteri pel qual se l’ha condemnat col·loca tots els interventors en una situació límit. Asseguren que hi haurà un abans i un després d’aquesta decisió perquè creuen que era molt complicat que l’interventor lauredià pogués determinar si s’havien comès delictes. I discrepava la forma d’actuar dels cònsols Gil i Torrentallé, fins al punt que va demanar el retorn a la seva plaça de Govern quan acabessin el mandat. No volia continuar al comú amb cònsols d’Unió Laurediana i tan sols va acceptar renovar perquè Laurèdia en Comú va guanyar els comicis.

Dins de la professió, segons les mateixes fonts, Josep Maria Altimir és un professional respectat i conegut per la seva rigorositat i meticulositat. Amb aquests antecedents, els interventors consideren que difícilment els fets podien ser tan clarament delictius i que molt possiblement l’afer estigui al voltant de la interpretació dels comprovants presentats. La conclusió a la qual arriben, segons aquestes fonts, és que començarà a produir-se un moviment de prevenció dels professionals, que es negaran a signar moltes coses que actualment es fan per temes d’agilitació burocràtica. Fins que no quedi clar quin és l’escenari de risc que deixa aquesta sentència, afirmen, es rebutjaran les signatures de forma majoritària si no es disposa de certeses absolutes respecte a una despesa.

Hi ha un segon element que ha enfadat sobre manera els interventors. Es tracta de la forma com es va tractar Altimir amb el desplaçament d’agents fins al comú lauredià per detenir-lo i posteriorment fer que passés dues nits al calabós de la policia. Tractant-se d’un afer on finalment la pena és una sanció sense sou i feina durant tres mesos, es considera extraordinàriament excessiu el tracte rebut, sobretot comparant-lo amb d’altres situacions, segons les mateixes fonts, com la dels trets de l’exoficial Troguet. Es creu que per les imputacions que tenia el més normal era haver-lo convocat per declarar i sense l’enrenou mediàtic de posar-lo en el mateix cistell que els dos cònsols.

Josep Maria Altimir no ha demanat, segons fonts properes a l’executiu, el retorn a la plaça a l’executiu. Suposadament hauria de continuar al comú un cop renovada la confiança per part del cònsol, Josep Miquel Vila.

ALTIMIR I GIL CONTINUARAN COM A FUNCIONARIS

Tant Altimir com Montserrat Gil conservaran la plaça com a funcionaris de l’administració perquè les seves condemnes “no afecten en res el Govern”. En relació amb la vinculació al Govern com a funcionaris, ni Gil ni Altimir “han comès cap delicte”, va manifestar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, el qual va afirmar que la decisió de mantenir Altimir com a interventor del comú de Sant Julià “només competeix” a la corporació. Respecte a Gil, va explicar que “és funcionària amb una responsabilitat concreta”, la de cap d’àrea al ministeri d’Afers Socials, des de “molt abans” de dedicar-se a la política, i va recalcar que mantindrà la seva responsabilitat. Cinca va “celebrar que la justícia hagin tingut la capacitat de resoldre una qüestió complexa i delicada”.

tracking