Politica

DA veu motius amagats en la petició de Ld'A de dimissió de Marc Calvet

El comitè parroquial liberal considera que el cònsol menor no pot ocupar el càrrec públic perquè està processat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comitè parroquial d’Escaldes-Engordany de Liberals d’Andorra va demanar ahir la dimissió “voluntària, immediata i irrevocable” del cònsol menor de la par­ròquia, Marc Calvet, perquè considera que no pot ocupar un càrrec públic ja que actualment està processat per la presumpta comissió d’un delicte major de calúmnia i de dos delictes menors d’injúria i difamació. Tant els membres del comú com l’executiva de DA van donar “suport i plena confiança” a Calvet i van criticar l’estratègia utilitzada pel seu rival polític, que consideren que té motius amagats per dur a terme aquest tipus d’actuacions.

Els fets pels quals està processat el mandatari escaldenc des de fa gairebé un any es remunten al juny del 2013. Llavors, un comentari anònim publicat a la web del Diari contra l’empresari Ramon Canut va comportar que aquest presentés una querella per calúmnies. En el marc de la investigació es va determinar que la IP des d’on s’havia fet arribar el comentari corresponia al despatx professional de Calvet. Amb tot, mai s’ha pogut provar que era ell perquè a la xarxa Wi-Fi que s’utilitzava hi tenien accés diverses persones, fins i tot els clients d’un bar proper al despatx. Malgrat que inicialment es va arxivar la causa, un recurs va fer que es tornés a obrir i que el cònsol menor fos processat. La fiscalia manté que la causa s’hauria d’arxivar.

Paraules de Cinca

Ld’A basa el seu posicionament en les raons “expressades pel Govern d’Andorra en comunicat de premsa i ratificades posteriorment pel portaveu oficial en considerar que quan es decreta el processament d’una autoritat aquesta ha de dimitir de manera immediata”. Segons van manifestar en un comunicat, consideren que l’executiu va acordar que “un cop sigui dictat el processament la dimissió ha de ser immediata i irrevocable”. En tot moment fan referència a les paraules del ministre portaveu, Jordi Cinca, que va assegurar que si arribava a estar processat pel cas Orfund dimitiria. Per això consideren que les raons “són més que suficients i justificades” per demanar la dimissió per “presumptament no tenir els valors morals ni ètics per merèixer ostentar un càrrec públic”. En cas que no dimitís voluntàriament, van demanar a l’executiva de DA i al consell de comú que exigissin de manera immediata la seva “irrevocable dimissió”.

Davant d’aquesta situació Marc Calvet va posar el càrrec a disposició del partit, però segons va confirmar la cònsol major de la parròquia, Trini Marín, la decisió no es va acceptar. Marín va comparèixer ahir a la tarda al costat del secretari general de DA, Èric Jover, després d’una reunió que van mantenir els membres del comú amb l’executiva del partit. La cònsol va remarcar que la querella “no té res a veure amb les tasques que ell desenvolupa com a cònsol” i va reiterar “la seva innocència, absoluta tranquil·litat amb ell i absoluta confiança”.

Jover va ser especialment crític amb l’actuació dels liberals en aquest afer. “No estem sorpresos, el partit Liberals d’Andorra ens té acostumats últimament a agafar aquesta deriva i anar en contra dels nostres càrrecs electes amb motius sovint personals i no atacar l’acció política”. En aquest sentit, va lamentar que aquests atacs “no ajuden a la convivència ni al desenvolupament normal de la tasca política”.

D’altra banda, el secretari general de DA va criticar el comunicat de Ld’A. Així, es va mostrar “sorprès” per la “casualitat” que la persona que impulsa el comunicat –el president del comitè par­roquial, Alfons Clavera– “és el mateix advocat que presenta una querella contra el ministre de Finances, Jordi Cinca”. Un fet que va assegurar que “fa preguntar-me sobre l’acció política que desenvolupa Liberals a les diferents institucions”.

Ús polític

Jover considera que la utilització política de l’afer en què està implicat Calvet és “evident”, i va apuntar que “la suma de casualitats” que es donen “ens fa pensar que no és purament anecdòtic”. “Malauradament la principal estratègia de Liberals d’Andorra passa pel desgast dels nostres càr­recs electes i no pas per contraposar idees”.

D’altra banda, va assegurar que el comunicat emès pel partit liberal “manca a la veritat”, ja que va afirmar que “no hi ha cap acord de Govern ni es deia en el comunicat oficial que els càrrecs electes han d’estar forçats a dimitir en el moment de ser processats. És una fal·làcia”. El representant de l’executiva demòcrata va afegir: “Hem de ser conscients de la tipologia de delicte que és, ja que estem parlant d’un comentari en un article a través d’Internet.” I va voler destacar que la fiscalia demana que s’arxivi la causa.

A més, va assenyalar que “la classe política hem de brillar per la nostra honestedat, hem d’intentar ser models, però hem de recordar que som persones i no caure a buscar polítics que siguin caricatures”. Així, va destacar que “podem cometre errades”, apuntant, però, que “no som comparables amb casuístiques que ens podríem trobar en països propers”.

DA veu motius amagats en la petició de Ld'A de dimissió de Marc Calvet

tracking