INCIDENTS NOCTURNS

La policia registra fins a 40 intervencions per nit al Pas

L’oci nocturn de la ciutat encampadana està descontrolat amb centenars de joves beguts i ocasionant incidents i aldarulls

La policia registra fins a 40 intervencions per nit al PasJordi Salazar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Jo no sé com és Magaluf, però no pot ser molt pitjor que el Pas a la nit en temporada alta.” Així s’explica un dels policies que ha hagut de treballar diverses vegades en una de les dues patrulles destinades al Pas a la nit. Abans era una, però doblar els efectius no ha tingut massa efecte, segons reconeixen fonts policials. És difícil que es noti si hi ha dos, quatre o fins i tot sis agents –expliquen les fonts– quan poden ajuntar-se sis-cents joves beguts i amb ganes de gresca en només quatre carrers. Tant els agents com fonts properes a la direcció asseguren que durant aquest mes hi ha hagut nits amb més de quaranta actuacions policials al poble encampadà.

La major part de les desenes d’intervencions que es fan cada nit són per conflictes menors, com ara soroll excessiu, joves que es troben molt malament o petits conflictes entre turistes beguts. Però, tal com reconeixen dos agents, “també hi ha hagut algun que altre cop perquè no hi ha hagut altre remei”. Les situacions més conflictives s’han produït amb grups nombrosos en el moment en què la policia ha hagut de retenir algun dels integrants. L’alcohol i la superioritat numèrica, expliquen els agents, fa que a vegades els plantin cara i els amenacin. Els mateixos policies coincideixen, però, que el pitjor de tot és certa impotència quan els aldarulls se surten de mare. Hi ha situacions en què no tenen més remei que controlar a distància, que no es descontroli definitivament.

Les fonts properes al cos asseguren que no es tracta d’un problema de major o menor presència d’agents, sinó de model turístic. En aquest sentit, creuen que el Pas, com Salou o Magaluf, ha anat adquirint una fama de lloc ideal per a l’oci nocturn descontrolat amb l’alcohol molt barat. Una turista francesa explica que han passat la major part de la nit sense dormir, passava una estada amb el marit i els nens, i quan van sortir a la finestra a demanar que no es fes tan escàndol la van amenaçar de pujar a l’habitació i agredir-la. Assegura que és una clienta des de fa molts anys de l’esquí al Pas, però que la situació s’ha tornat inaguantable per al turisme familiar.

Impunitat

Els agents expliquen que tampoc tenen eines legals per imposar-se. La immensa majoria dels problemes són faltes administratives. Les multes són irrisòries, segons fonts properes a la policia, amb uns 30 euros per infracció de soroll. Però a efectes pràctics tampoc importa, perquè el turista acaba marxant i no ha de fer front a la infracció administrativa. Un dels agents apunta que si es vol que hi facin front caldria detenir-los, però amb desenes d’infraccions legals cada nit en una setmana no hi hauria espai a la presó per retenir-los. Les fonts policials van manifestar que ja s’està treballant per endurir les sancions per aldarulls perquè el decret que les regula data de l’època dels veguers. Però insisteixen que no serà una mesura cor­rectora important. Amb el model d’oci nocturn actual, entenen aquestes fonts, els aldarulls són inevitables.

VEÏNS I COMERCIANTS RECLAMEN SOLUCIONS IMMEDIATES

La preocupació pels aldarulls al Pas és sistemàtica i perdurable en el temps. Comerciants, empresaris i veïns afirmen que més enllà dels casos puntuals sonats, la problemàtica del soroll i els incidents nocturns és habitual. Per això consideren que cal prendre mesures d’urgència que passen tant pel reforç de la seguretat com per la cerca de solucions consensuades.

El president d’Iniciativa Publicitària, Jean Jacques Carrié, aposta per una millor coordinació entre la policia i la seguretat privada dels establiments que passi per la formació dels dar­rers. A més, proposa que als bars i discoteques deixin de vendre’s begudes alcohòliques a partir de les tres i que allarguin el tancament per tal que la sortida dels clients sigui gradual i no s’acumulin grans grups de persones al carrer. D’aquesta manera, suggereix que els vigilants controlin molt l’entrada i sortida de gent. A banda, recomana que els locals posin terrasses tancades i insonoritzades a l’exterior. “Es tracta de deixar marxar la gent a poc a poc i no tancar de cop i que surtin 600 persones a la vegada”, manifesta.

Des de l’Associació de veïns i comerciants del Pas de la Casa, el president, Òscar Ramon, subratlla la necessitat de trobar una solució al problema de l’oci nocturn al Pas i afirma que “posar càmeres per evitar aldarulls seria una bona idea”, així com reforçar la presència policial al carrer en temporada alta. Així mateix, troba bé que es restringeixi la venda d’alcohol perquè “si dones alcohol fins a l’últim moment i els fas fora de cop és quan venen els problemes”.

Elisenda Montané, codirectora de l’hotel Kandahar, demana que no s’autoritzi l’obertura de nous locals d’oci nocturn al centre del poble. “S’ha de separar la zona nocturna de la diürna”, indica, perquè “sempre hi ha problemes de soroll”. Alhora, reclama que s’habiliti una sala de festes al terreny de les escoles per llogar a les agències.

tracking