turisme

La Unió Hotelera defensa les sancions per a qui no apliqui el ROAT

Autèntics Hotels d’Andorra reitera que el sistema és “feixuc” i que sovint “no funciona”

La Unió Hotelera defensa les sancions per a qui no apliqui el ROAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Discrepàncies entres les dues associacions que agrupen els hotelers del país sobre l’aplicació de sancions per no utilitzar de forma correcta el registre d’ocupació d’allotjaments turístics (ROAT). La Unió Hotelera (UH) es va mostrar partidària que el ministeri d’Interior apliqui sancions (una pràctica que ja s’està duent a terme) a aquells establiments que no remeten la totalitat de dades que se’ls demana, tal com va exposar el ministre de Turisme, Francesc Camp, durant la compareixença de dijous al Consell General. En aquest sentit, el president de la UH, Manel Ara, va destacar la importància de complir una llei “que és per seguretat nacional, un bé del qual gaudim a Andorra i que cal preservar”.

En aquest sentit, va remarcar que “nosaltres sempre hem recomanat als nostres associats que l’utilitzin”, i va assegurar que “hi ha hagut prou temps per adaptar-nos”. És per això que va deixar clar que “si hi ha qui no compleix de manera repetida, estem d’acord que se’ls sancioni. L’administració també ha de tenir eines per fer aplicar la llei”. En canvi, sí que va demanar comprensió per aquelles ocasions en què es cometen errors “involuntaris” o quan les dades no arriben perquè el sistema, per una errada tècnica, deixa de funcionar.

En canvi, la presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra, Cristina Canut, es va mostrar més crítica. “Ja ens hem trobat en casos en què s’han aplicat sancions i ara estem en període d’al·legacions. Entenem que s’acceptaran perquè són conscients que ha costat posar-ho en marxa”, va explicar. Així, va reiterar que “sovint no funciona, cada dos per tres el sistema es penja” i va deixar clar que “el fem anar per obligació, perquè ens ho imposen i perquè si no ens sancionen”.

Canut considera que no hi ha solució per la problemàtica, recordant que “el Govern ha rebut moltes queixes i el ministre sap que tot el sector hi està en contra”. La presidenta de l’entitat va assegurar que és “un sistema feixuc, que ens complica la vida” i va qüestionar el fet que el ministeri “sigui tan exigent tenint en compte els problemes que té el sistema, perquè sovint no els arriben les dades perquè no funciona”. Considera que el ROAT “no és eficaç” i que tan sols contribueix a “fer difícil el dia a dia”.

tracking