'cas sant julià'

Crida a respectar la presumpció d'innocència

El cònsol lauredià, el Govern i els partits demanen que es preservi la independència judicial

Crida a respectar la presumpció d'innocènciaCSJ

Creat:

Actualitzat:

Clam de respecte a la independència judicial i a la presumpció d’innocència. Partits i figures polítiques del país van reaccionar ahir amb prudència a les detencions dels excònsols i l’interventor de Sant Julià de Lòria. Només el PS i SDP –que des de l’oposició comunal havien denunciat les presumptes irregularitats del consolat de Gil i Torrentallé– van mostrar la seva satisfacció per l’actuació de la fiscalia contra l’ús indegut de targetes de crèdit. DA, LdA i UL, així com també el Govern, van manifestar el respecte per les actuacions judicials, mentre que el cònsol major de Sant Julià, Josep Miquel Vila, es va posar a disposició de la justícia.

El mandatari va destacar que “no tenim la informació exacta del procés” però va recalcar que “estem a l’expectativa” i es va oferir a “facilitar el màxim d’informació possible” a la justícia. “Esperem que en breu hi hagi judici, però d’entrada presumpció d’innocència”, va declarar. Respecte a l’interventor del comú, va dir que no el consideren culpable, sinó que “senzillament l’han agafat perquè doni informació del procés” i va assegurar que “de moment no està contrastat” que “hi hagi un disfuncionament intern”.

Des de l’executiu, el ministre de Turisme, Francesc Camp, es va limitar a dir que “la justícia ha de fer la seva feina i se l’ha de deixar treballar tranquil·lament”. “Està judicialitzat i poca cosa es pot dir”, va expressar, tot i que va indicar que “no puc dir ni que hem estat sorpresos ni que no”. “És un fet i s’ha de deixar treballar la justícia”, va concloure. Des de DA, el conseller general Marc Ballestà va assenyalar que arran dels arrestos queda constatat que “l’Estat de dret a Andorra funciona”, però va recalcar que “hem d’esperar que la justícia decideixi i esbrini el que realment ha passat”, va dir, alhora que va defensar que “la gestió pública es faci amb el màxim rigor possible”.

Satisfacció progressista

PS i SDP es van mostrar ahir satisfets per les detencions de Gil i Torrentallé. El conseller general Pere López va reconèixer que “no podem deixar d’amagar certa satisfacció pel fet que els mecanismes d’Estat actuïn”. “Si aquest procediment s’ha engegat arran de l’alerta del Tribunal de Comptes i la fiscalia ha actuat el conjunt de la població ho ha de valorar positivament”, va assenyalar. Tant López com també el parlamentari Víctor Naudi van remarcar que els consellers dels seus partits, Rossend Areny i Josep Roig, havien demanat des de la minoria comunal que la fiscalia actués contra les suposades disfuncions de l’antic consolat lauredià. “Celebrem que la fiscalia hagi actuat”, va manifestar Naudi, el qual va afegir que “finalment ha actuat i és important”. Amb tot, va qualificar de “molt casual” el fet que els arrestos es produïssin dos dies després de la declaració del ministre Cinca a la Batllia pel cas Orfund. “Vull creure en la separació de poders”, va reblar. El socialdemòcrata va dir que espera que conclogui la investigació i la justícia actuï.

Prudència liberal

Liberals d’Andorra va declinar ahir pronunciar-se sobre els fets. Només el conseller liberal Carles Naudi va manifestar el seu respecte personal cap a la justícia exposant que “Andorra va lluitar molt per tenir separació de poders i el que no farem des del poder legislatiu és confrontar el que fa el poder judicial”.

Des d’Unió Laurediana, partit del qual formaven part els cònsols ara detinguts, també van rebutjar fer declaracions. El president de la formació, Carles Verdaguer, va emetre un breu comunicat a la tarda per fer públic el seu “total respecte” a les actuacions judicials que es puguin produir i per subratllar “la importància i necessitat de respectar el dret a la presumpció d’innocència en totes les diligències prèvies i en eventuals procediments judicials”. Paral·lelament, va dir que espera “la màxima celeritat i eficàcia” en la investigació de la fiscalia “a fi i efecte que la justícia es pugui pronunciar amb total independència”.

"HO HEM DE VEURE COM UNA MOSTRA DE SALUT DEMOCRÀTICA"

Els exconsellers del comú, Josep Roig i Rossend Areny, que van insistir a reclamar que la justícia actués per esbrinar les possibles males pràctiques que al seu entendre s’estaven produint al comú, també van valorar ahir que finalment la fiscalia decidís actuar d’ofici a partir dels informes del Tribunal de Comptes que assenyalaven irregularitats en els comptes de la corporació.

“Confirma que el nostre estat de dret funciona, ho hem de veure com una mostra de salut democràtica i com un símptoma del bon funcionament de les institucions”, va manifestar qui actualment és conseller de Cultura, Josep Roig. De la seva banda, Rossend Areny va remarcar que “tinc la consciència tranquil·la d’haver fet el que tocava”, recordant que “des d’un lloc de responsabilitat vam explicar el que passava”.

Amb tot, tots dos van insistir que cal deixar que la justícia faci la seva feina i “respectar en tot moment la presumpció d’innocència”, ja que van remarcar que era feina del fiscal, i posteriorment, si escau, del batlle, determinar les responsabilitats. En aquest sentit Roig va apuntar que “nosaltres el que demanàvem era que el fiscal general actués d’ofici perquè al final el que volem és que s’esclareixi la situació i es dirimeixin responsabilitats. És important que la ciutadania ho pugui saber”.

tracking