COL·LECTIUS

La residència l'Albó augmenta la capacitat fins a 70 usuaris

Celine Mandicó destaca que es potenciaran les unitats de convivència

La residència l'Albó augmenta la capacitat fins a 70 usuarisARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma de la residència l’Albó que es va iniciar l’estiu passat permetrà que el centre tingui més places i més zones diferenciades per atendre cada tipus d’usuari. La directora de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, de la qual depèn la residència, Celine Mandicó, destaca que la remodelació de les instal·lacions era necessària perquè “és un edifici que té molts anys, ha patit el desgast del temps i ens trobem que cal posar certes mesures d’accessibilitat i amb un col·lectiu que va creixent”. Per això, la prioritat ha estat augmentar la capacitat, que arribarà a setanta usuaris, i que les instal·lacions donin resposta als diferents col·lectius d’interns, assenyala en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio.

Al centre hi ha ara 37 usuaris i la intenció amb la millora de l’equipament és “potenciar unitats de convivència més que un clima residencial, que se sentin a casa seva i facin les activitats habituals”, exposa Mandicó. Un canvi de model que serà possible perquè hi haurà un pis més i es destinarà cada planta a atendre un col·lectiu amb necessitats diferenciades. La cinquena i la sisena planta seran per als usuaris més autònoms i disposaran d’un saló amb cuina perquè es puguin fer alguna cosa, perquè la directora de l’Escola remarca que “emocionalment els dona una autonomia important sentir-se a casa seva i mantenen totes aquestes funcions actives, que és important”.

Els treballs per millorar el centre, que han requerit una inversió de 2,1 milions d’euros, està previst que acabin al desembre i, segons indica Mandicó, amb la nova distribució hi haurà el centre de dia que ara està a l’escola vella a la primera planta “amb ins­tal·lacions molt més adaptades i més agradables”, amb grans finestrals i molta llum, una terrassa i més atenció sanitària per a les persones més dependents. Servei mèdic i d’infermeria, grues per traslladar els usuaris i mesures tècniques “que facilitaran la vida d’aquestes persones” són altres de les novetats.

Celine Mandicó subratlla que amb les persones amb més autonomia es treballarà per capacitar-les i que en algun moment puguin anar a un pis dins del programa de vida independent que gestiona l’escola i que ara té 9 usuaris, “que mínimament han de poder desenvolupar-se” i que tenen seguiment d’un educador. A més, precisa que es fomenten els serveis transversals perquè passin de l’Albó a un habitatge, “però l’experiència al pis potser no és del tot positiva i cal que puguin tornar a la residència, que hi hagi flexibilitat i facilitat per posar-se al servei de la vida de les persones i que puguin escollir”.

tracking