TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

finances públiques

Els comuns destinaran a fer més inversions l'increment de les transferències

Els comuns aprofitaran l’extra de diners que rebran del Govern per fer millores a la parròquia i avançar projectes

Els comuns destinaran a fer més inversions l'increment de les transferènciesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns rebran més de vuit milions d’euros extres de Govern arran de la descongelació de les transferències que va aprovar el Consell General ara fa una setmana. Malgrat que encara desconeixen la quantitat que rebrà cadascun –es calcularà quan es liquidi el pressupost de l’any passat, fet que probablement no es produirà fins l’any que ve– i que ja tenen aprovats els pressupostos per a aquest any, la majoria destinaran els diners que rebran de més a realitzar inversions a la parròquia i a avançar els projectes previstos per a l’any que ve. D’altres, com Sant Julià de Lòria i Ordino, també ho aprofitaran per reduir l’endeutament.

David Baró, cònsol major de la Massana, diu que “evidentment serien per a inversió” destinada a manteniment, com arranjament de voravies, la renovació de col·lectors d’aigües o la compra de maquinària per a la via pública. “És evident que haurem de destinar-los a tornar-los a injectar a l’economia del país i per tant en projectes d’inversió per a la parròquia”, va manifestar, assegurant que “el que és clar és que no aniran per a despeses de funcionament”. Sobre la base del pla d’accions previst al programa electoral, utilitzarien els recursos addicionals per avançar treballs del 2019 i fer-los el 2018. “Podríem guanyar temps i planificar les coses abans”, va indicar.

Des dels comuns d’Ordino, Canillo, Escaldes i Encamp també van explicar que destinaran els recursos a inversions. La corporació encampadana va destacar que malgrat la delicada situació financera del mandat passat, ara les arques comunals estan sanejades i es podran dedicar els diners a tirar endavant projectes. “La situació econòmica és bona, l’endeutament està molt ben controlat i per tant els diners es dedicaran a fer més inversió i a avançar-ne alguna de prevista”, van detallar fonts del consistori.

Reduir endeutament

De la seva banda, el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va posar de manifest que intentaran invertir una part dels diners en projectes i l’altra a eixugar endeutament. Amb tot, va precisar que fins que no sàpiguen la quantitat exacta, que rondaria els 800.000 euros de més, no analitzaran a quins àmbits injectar els recursos. Una de les parròquies que més es beneficiaran de l’ajuda extra serà Sant Julià de Lòria. El cònsol major, Josep Miquel Vila, ja va afirmar que “vista la situació que tenim al comú [la descongelació] ens permetrà alleugerir l’endeutament que tenim”.

La capital i Escaldes estan analitzant en què invertiran els recursos. La cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va assenyalar fa uns dies que ho destinarien a infraestructures, com ponts o aparcaments, i a avançar l’obra dels Serradells. Per altra banda, fonts de la corporació escaldenca van apuntar que faran ús dels diners per actuar en punts importants de la parròquia que encara estan per decidir.

Any 2018

El Govern transferirà 54,6 milions d’euros als comuns aquest any. La resta, una quantitat resultant del tancament dels comptes de l’any passat, no es repartirà fins que s’hagi liquidat el pressupost, previsiblement l’any que ve. D’aquesta manera, el 2018 restarà pendent regularitzar la xifra final de les transferències, que serà d’uns 8,4 milions addicionals als 54,6 que s’enviaran aquest any. Això farà que cada comú rebi entre 800.000 i més d’un milió d’euros en funció dels barems de repartiment.

Baró va afirmar que desconeixen quan rebran els recursos però va descartar utilizar-los aquest any encara que arribessin perquè el pressupost ja està quadrat amb la congelació.

LA REFORMA COMPETENCIAL ES TANCARÀ A FINAL D'AQUEST ANY

La reforma del model competencial es tancarà a final d’aquest any. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va afirmar ahir que al març es traslladarà al Consell General la proposta d’acord entre el Govern i els comuns –un tema “pràcticament tancat”, va dir– per tal de discutir-la amb els grups parlamen­taris. L’objectiu, segons va indicar el ministre, és entrar la modificació de la Llei de competències i transferències abans que finalitzi el període de sessions, el 30 de juny, i per tant tenir el text aprovat “amb tota certesa a final d’any 2017”.

Pel que fa als canvis en el règim de transferències, va assenyalar que l’executiu tornarà a mantenir una reunió amb els cònsols per discutir la proposta de decidir la quantitat en funció del PIB. Segons Cinca, es tracta d’una idea “molt treballada i força moderna” basada a fixar les transferències a l’entorn dels 55 milions d’euros i anar-les revaloritzant en funció del PIB no pas cada any –va precisar–, sinó “per períodes més llargs o mitjanes perquè pot haver-hi anys que el PIB baixi o que pugi”.

tracking