Detenen Gil i Torrentallé per malversació de capitals públics

L'interventor de la corporació, Josep Maria Altimir, també ha estat detingut. La fiscalia els acusaria d'haver malversat en principi uns 80.000 euros

Montserrat Gil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia judicial ha detingut aquest matí els excònsols de Sant Julià de Lòria Montserrat Gil i Manel Torrentallé, així com l'interventor de la corporació, Josep Maria Altimir, acusats d'un delicte de malversació de capitals públics, segons ha pogut saber el Diari.

Des de la policia han assenyalat que se'ls acusa d'un pressumpte delicte de malversació de capitals públics i falsedat documental després d'una investigació de divuit mesos encaminada i dirigida per la fiscalia general. També han exposat que la investigació segueix oberta.

Se'ls acusa d'haver malversat, en principi, uns 80.000 euros durant els anys en què han estat al capdavant de la corporació. L'acusació es derivaria de qüestions poc clares de la seva gestió i l'afer de les targetes.

La primera detenció, segons sembla, ha estat a l'excònsol major, Montserrat Gil. Més tard haurien arribat les de Torrentallé i Altimir.

Els comptes del 2013 i les targetes 'black'

Un dels elements clau del cas és de les anomenades targetes 'black', que ara tot just fa un any va acabar a la fiscalia. L’organisme va començar a investigar les despeses que el cònsols lauredians van fer per valor de 41.337 euros durant el 2013 i que en un informe del Tribunal de Comptes s’indicava que no estaven prou acreditades. El cas va aixecar els recels dels consellers de la minoria, en aquell moment Josep Roig com a representant d’SDP i Rossend Areny com a membre del PS, que fins i tot havien reclamat públicament que la fiscalia actués per investigar la qüestió.

L’afer va sortir a la llum el 2015 quan el Tribunal de Comptes va fer públic l’informe de fiscalització dels comptes del comú lauredià corresponent a l’any 2013. En el document s’indicava que “en cap cas consta el motiu” de les operacions que els mandataris van abonar via targeta de crèdit ara fa tres anys. Segons s’especificava, el pagaments es van registrar “com a despeses de representació” però “no s’ajusten en tots els casos” a aquesta tipologia. Finalment, després de la insistència dels membres de la minoria, els cònsols van donar explicacions. Van detallar un càrrec de 28.176,58 euros corresponents a la targeta de Gil i 13.186,98 de la del cònsol menor, Manel Torrentallé. Gil va identificar 9.288,62 euros com a despeses protocol·làries o de representació i 18.887,96 euros corresponents a Camprabassa. En total, doncs, va deixar 4.000 euros sense justificar. Torrentallé, en canvi, va poder presentar documentació acreditativa de tots els càrrecs.

Les targetes 'black', clau en la dimissió de Torrentallé

tracking