Reforma sanitària

Els metges rebutgen pagar una taxa d'ús de l'hospital

Els facultatius liberals rebutgen l’exigència del SAAS de signar un nou contracte si volen continuar usant l’hospital

Els metges rebutgen pagar una taxa d'ús de l'hospitalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’assemblea de metges especialistes liberals de dijous a la nit va ser llarga i tensa. De dos quarts de nou a dos quarts de dotze es van anar desgranant punt per punt tots els continguts del nou tipus de contracte que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) vol que signin els metges liberals que vulguin treballar (operar, per exemple, o fer proves) a l’hospital. L’assistència va ser important, segons diverses fonts properes al col·lectiu, amb una quarantena de facultatius, xifra que representa aproximadament la meitat del col·lectiu. Aquesta presència tan elevada és important perquè, a diferència d’altres trobades amb una participació minoritària, existia quòrum per donar per fet que les decisions són extrapolables a la gran majoria d’especialistes.

El rebuig a les noves condicions que vol imposar l’hospital se centra en dos temes: taxa per a l’ús de les instal·lacions i el material, i obligació de formació continuada, a càrrec del professional. El primer punt és el més polèmic i al qual els metges s’oposen frontalment. L’hospital, en l’esbor­rany d’acord que va enviar als facultatius, ha inclòs una clàusula que estableix la retenció d’un percentatge de cada acte mèdic que es faci a l’hospital. En principi seria d’un 3%. De la tarifa que paga la CASS, segons fonts properes al ministeri, se’n pretén fer dues parts. La majoritària la cobraria el professional sanitari que hagués fet l’acte mèdic a l’hospital (per exemple una artroscòpia de genoll) i un petit percentatge (en aquest cas podria ser d’entre el 3 i el 5%) la CASS el retindria i enviaria els diners a l’hospital. El concepte de la retenció s’aplicaria en base que s’ha fet ús d’un quiròfan del centre, que necessita un manteniment i que la resta d’equipaments i material que també paga i manté l’hospital són utilitzats pel metge liberal.

Pacients i instal·lacions

Els professionals liberals es mostren reticents a aquesta taxa d’ús perquè consideren que l’hospital precisament el que fa és aportar les instal·lacions i el metge és qui porta els pacients. En aquest cas de l’artroscòpia seria l’hospital qui estaria cobrant al pacient l’estada i la intervenció. I aquest pacient és al centre perquè és l’especialista qui l’ha portat (en aquest cas un traumatòleg). Aquest argumentari es fonamenta en el fet que cadascuna de les dues parts (hospital i metge liberal) aporten i per tant no s’ha d’establir cap taxa extra per fer servir les instal·lacions.

El percentatge que ha transcendit que es vol fer pagar inicialment és d’un 3%, però el SAAS treballa amb la possibilitat d’aplicar una graella de retenció diferent d’acord amb l’especialitat. Aquesta decisió és perquè l’impacte d’ús de material i instal·lacions divergeix segons l’especia-litat mèdica. La proposta de conveni que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària va enviar als metges no establia per escrit quin era el percentatge de la taxa d’ús.

Discriminats

L’altre gran front de rebuig passa per l’obligatorietat de fer formació continuada. Els especialistes es queixen de la discriminació que consideren que pateixen respecte als assalariats de l’hospital en aquest tema. Denuncien que els facultatius a sou del centre fan la formació dins de les hores de la jornada laboral. Al mateix temps, també es queixen que els cursos que fan els abona el SAAS. Els metges liberals s’hi oposen perquè la formació continuada que se’ls exigirà per treballar a l’hospital l’hauran de pagar de la seva butxaca i, el que és pitjor, comportarà que hagin de tancar les consultes privades. No accepten aquesta diferència de tracte respecte als assalariats.

UNA COMISSIÓ I UN ADVOCAT

Els metges participants en l’assemblea van decidir crear una comissió perquè faci el seguiment del nou contracte que vol exigir l’hospital als facultatius. Al mateix temps es va acordar la contractació dels serveis d’un bufet d’advocats perquè analitzi els punts que el SAAS ha introduït en l’esborrany de conveni i que també estudiï la viabilitat de les propostes que els especialistes liberals vulguin presentar. La previsió és que quan el posicionament de rebuig en alguns punts sigui traslladat al SAAS i hi hagi resposta es convoqui una nova trobada.

tracking