Política

Els comuns es queden les transferències de més

Els cònsols de DA accepten la descongelació dels recursos però anuncien que rebaixaran la xifra en el marc de la reforma competencial

Els comuns es queden les transferències de mésFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns es quedaran els milions de més que rebran del Govern tot i estar conformes amb la xifra anterior, de 54,6 milions en global. Malgrat que les set corporacions locals havien acceptat que les transferències estiguessin congelades un any més, els comuns acaten la decisió del Consell General, que dijous va tombar la mesura, de manera que l’executiu haurà de trametre ara prop de 63 milions a les set parròquies del país. Davant d’aquest fet –imprevist en la mesura que el Govern esperava el vot favorable dels tres consellers del PS necessari per aprovar la congelació– l’executiu es va reunir ahir amb els cinc cònsols de DA per mostrar la seva conformitat envers la xifra congelada, que veuen suficient per funcionar.

D’aquesta manera, malgrat que rebran aproximadament vuit milions de més, el cap de Govern es va reunir amb els mandataris de Canillo, Encamp, Ordino, Andor­ra la Vella i Escaldes-Engordany per acordar amb l’executiu rebaixar el volum de transferències en la Llei de competències que s’ha de reformar fins a situar-la prop de la quantitat fins ara congelada. Segons va explicar ahir DA en un comunicat, els cònsols van “reafirmar la seva voluntat de prosseguir amb el procés de reforma de les competències i les transferències ja endegat i de mantenir l’import global de la transferència als comuns al tomb dels 54,6 milions”.

Quantitat “suficient”

Els mandataris recorden que aquesta és la quantitat amb la qual han elaborat els marcs d’aquest mandat i manifesten que els “permet continuar amb la política de sanejament de les finances comunals i rigor en la gestió”, alhora que “és suficient per prestar uns serveis de qualitat i dur a terme les inversions necessàries per al territori”. “Els cònsols de DA consideren que una quantitat aproximada a la fixada en l’acord institucional del 2014 és suficient”, reiteren.

És per això que anuncien que en el marc de la revisió del model competencial formalitzaran una rebaixa de les transferències per tal que se situïn prop dels 54,6 milions. Segons es desprèn del comunicat, justifiquen la seva decisió per la “responsabilitat” de “garantir la sostenibilitat” de l’Estat, que creuen que “quedaria compromesa si la transferència als comuns continués creixent al ritme en què ho ha fet en els dar­rers anys”.

Els governants destaquen la necessitat de treballar en la remodelació de les competències per tal de definir un nou model de transferències i asseguren que l’objectiu és disposar d’un acord tancat “en les properes setmanes”, un document consensuat entre les dues bandes que serà presentat als grups.

Els únics cònsols que no van participar a la trobada van ser els de la Massana i Sant Julià. El lauredià Josep Miquel Vila va admetre que la descongelació “malament no ens anirà” perquè “tenim un endeutament important i ens permetrà abaixar-lo”. “Vista la situació que tenim al comú [la descongelació] ens permetrà alleugerir l’endeutament que tenim” i això “ens farà gua­-nyar força”, va dir.

Els diners addicionals, el 2018

No obstant això, els set comuns no rebran els milions que han de percebre de més fins l’any que ve. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va remarcar ahir que la xifra final de transferències no es podrà fixar fins que es liquidi el pressupost de l’any passat, una circumstància que probablement no es produirà fins al 2018. D’aquesta manera, el Govern enviarà els mateixos milions que fins ara i quan s’hagi fet la liquidació haurà de trametre la resta.

“Aquest any transferirem els 54,6 milions i quedarà pendent la regularització”, va assegurar, descartant per tant que calgui modificar les partides dels comptes d’aquest any per cobrir el total de recursos que s’haurà de transferir. Els milions de més sortiran, per tant, del pressupost del 2018.

tracking