Cinca exposa els canvis fiscals a empresaris espanyols

El ministre parla dels canvis econòmics i fiscals davant d’una desena d’empresaris espanyolsEconomia

Cinca exposa els canvis fiscals a empresaris espanyolsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una Andorra oberta al món amb un marc fiscal homologable i competitiu. Un país transparent i homologable en matèria fiscal i de blanqueig. I una plaça financera que compleix els estàndards de la Unió Europea. Aquest és “el cercle virtuós” andorrà del qual ahir al vespre va fer propaganda el ministre de Finances, Jordi Cinca, a una desena d’empresaris, majoritàriament procedents d’Espanya. Representants d’empreses com Azkoyen, DKV assegurances o Eulen, aquesta dar­rera amb més de 85.000 treballadors, van sentir les explicacions del ministre, convidats per l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) en el marc de la primera trobada entre aquesta entitat i el Consell Empresarial de l’Amèrica Llatina, que va començar ahir i que s’allarga fins avui.

“Entre els objectius de l’EFA hi ha la promoció de les activitats empresarials i la internacionalització”, va indicar el secretari de l’entitat, Joan Tomàs, que va afegir que “l’àmbit iberoamericà té uns patrons culturals molt similars als d’Andorra i poden propiciar sinergies empresarials”. Tomàs va indicar que reunions com aquesta “són una forma de trobar empreses que estan fortament internacionalitzades i que tenen una implantació molt significativa a Iberoamèrica”.

En el marc de la conferència El Principat d’Andorra, una opció intel·ligent per la planificació empresarial, el ministre de Finances va fer un repàs de la transformació econòmica i fiscal del país des dels anys noranta del segle passat fins al dia d’avui. De com Andorra va passar de tenir una economia basada en el comerç i en el diferencial de preus amb els països veïns, en un entorn en què no preocupaven la baixa fiscalitat, el secret bancari i la confidencialitat, a la situació actual en què “el model econòmic del Principat ja no és tancat o poc permeable a les inversions estrangeres”.

Cinca va parlar també d’un nou marc fiscal que “entén el món, que és homologable i que és competitiu”. El va qualificar com “una espècie de reclam marquetinguià”, en recordar que totes les figures impositives del país tenen el mateix tipus nominal del 10%. “Tothom ja sap que a Andor­ra hi ha impostos, que són de la mateixa tipologia que a la resta de països i que tenen un mateix tipus que és molt atractiu”, va assenyalar el titular de Finances.

El ministre va anomenar tres reptes superats pel país. L’obertura econòmica i el marc fiscal han estat els dos primers. El tercer, la transparència i la cooperació. “O eres transparent o et quedaves fora i això ens va obligar a accelerar totes aquestes reformes”, va explicar Cinca als empresaris, fent èmfasi també en la lluita del Govern contra el blanqueig i en l’esforç que ha fet el sistema bancari perquè “sigui una plaça financera totalment homologada”.

Va ser en aquell moment quan va parlar d’un “cercle virtuós” andorrà que “pràcticament està acabat”. Va admetre que el fet de ser similars a la resta d’economies de l’entorn, molt més potents que l’andorrana, podria generar dubtes per poder competir amb elles. “Som petits, sí, però això ens permet ser més ràpids, més eficaços i tenir més capacitat de reacció”, va indicar Cinca, que va recordar que a diferència d’altres economies “no hem de fer les coses complicades”. Per últim, el ministre va recordar als empresaris que l’obertura econòmica no s’ha fet només perquè vinguin societats foranes, sinó perquè aquestes també puguin invertir a fora des d’Andorra.

Un empresari convidat, el president d’Azkoyen, Juan Miguel Sucunza, va dir que “Andorra és un punt d’entrada per als països que vulguin invertir a la UE”.

tracking