Urbanisme

Vet del Col·legi d'Arquitectes a les obres per embellir Meritxell i Vivand

Els comuns han convocat un concurs de mèrits i l’entitat reivindica que hauria de ser d’idees

Vet del Col·legi d'Arquitectes a les obres per embellir Meritxell i VivandARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra ha vetat que el col·lectiu es presenti al concurs per embellir les avingudes Meritxell i Carlemany, va informar la degana, Zaira Nadal. Això es deu al fet que el concurs que volen fer els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany és per mèrits dels equips que s’hi presentin, mentre que el col·legi vol que sigui per idees, és a dir, pels projectes que entreguin els arquitectes. “El que han fet els comuns és lícit, ells són els clients, però com a arquitectes ens preocupa l’urbanisme de la ciutat”, va defensar Nadal en declaracions al Diari. La degana va matisar que la decisió sorgeix d’una “pregunta col·lectiva” que es va fer arribar als col·legiats i en la qual, majoritàriament, es va votar a favor del vet.

Tot i així, aquesta determinació ha despertat malestar entre un petit nombre d’arquitectes, que creuen que això va en contra dels seus interessos. “No hi ha gaire feina i a la poca que hi ha no ens hi deixen accedir”, va lamentar un col·legiat que va voler preservar l’anonimat. Aquest grup també es va mostrar contrari en la manera com s’ha fet el procés, que es va realitzar per Internet i diuen que la junta no es va assegurar haver arribat a tots els col·legiats. La junta va resoldre el 26 de gener preguntar sobre aquesta qüestió als col·legiats i que el resultat “fos vinculant” a tot el col·lectiu, segons un document al qual ha tingut accés el Diari i que va enviar la junta després de la consulta. En aquest mateix document es detalla que van votar 27 persones, del voltant dels 120 col·legiats que té l’entitat. En concret, 22 persones van votar a favor i cinc en contra de la pregunta: “Voleu que el col·lectiu d’arquitectes s’abstingui de presentar-se al concurs i reivindiquem fer un concurs d’idees?” En el document informatiu es destaca la intenció de la junta de reunir-se “urgentment amb els comuns”, per la qual cosa Nadal va indicar que han demanat una trobada amb tècnics de les corporacions. “No demanem la lluna, hem de ser adults i arribar a una entesa.”

Una altra preocupació d’alguns col·legiats és que no respectar el vet pot comportar sancions, com ara la inhabilitació temporal (si la persona no és reincident, si no podria ser definitiva) o una multa econòmica d’entre 5.000 i 50.000 euros, va assegurar un col·legiat. En aquest context, Nadal va assenyalar que les sancions “les estipulen els estatus”, i que és “un procés delicat” que comença amb una obertura de l’expedient.

La cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i la d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, van explicar en una roda conjunta a principis de gener que es va optar pel concurs de mèrits perquè els dos comuns tenen clar el que volen fer, que és homogeneïtzar les dues vies per convertir-les en un gran eix comercial. La capital preveu destinar 1,2 milions d’euros a embellir la via, unes obres que es faran a finals d’any, mentre que Escaldes-Engordany les realitzarà el 2018. “Ells poden expressar les premisses i les línies i nosaltres fer les nostres propostes a l’eix comercial més important del país”, va indicar Nadal.

L’obertura del concurs es va publicar el 18 de gener al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra i les ofertes es poden presentar fins al 15 de febrer. “Ho van publicar sense dir-nos res i ho han tirat pel dret. Podem arribar a un bon acord”, va dir Nadal.

tracking