declaració a corts

Samarra justifica els 20 anys de retard

L’empresari diu a la magistrada que no hi ha cap document d’Orfund que autoritzés Cinca a crear una societat a Panamà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident d’Orfund, Joan Samarra, va declarar ahir al Tribunal de Corts per ratificar davant la magistrada instructora, Concepció Baron, la querella presentada contra el ministre de Finances, Jordi Cinca, i l’extreballador de la refinadora de matèries precioses, Manuel Terren. Durant dues hores, Samarra, acompanyat del seu advocat, Alfons Clavera, va confirmar els fets que explica en la querella de 90 pàgines i va respondre a les preguntes de Baron.

Qüestionat per què havia trigat 20 anys a demandar Cinca i Ter­ren per uns fets que van passar els anys 90, l’expresident d’Orfund es va remuntar a l’abril del 2016, quan es van publicar els coneguts com a papers de Panamà que vinculaven el ministre amb una societat creada al país centre-americà relacionada amb la refinadora. Samarra, segons fonts coneixedores de la declaració, hauria assegurat a la magistrada que no existeix cap document d’Orfund que autoritzés ni a Jordi Cinca ni a ningú a crear una societat a Panamà, i que això demostraria la voluntat d’ocultació que imputa als dos acusats.

Acabada la declaració, Clavera, preguntat pels periodistes per la tardança en vint anys de la querella, va recordar que el seu client es va assabentar de l’existència de la societat panamenya l’abril de l’any passat, quan Cinca va ser preguntat per la mateixa en una roda de premsa, i que “no havia estat autoritzada per Orfund”. El coneixement per part de Samarra d’una societat que “hauria estat feta fora de l’àmbit d’Orfund”, va ser “el detonant de la querella”.

Cap element nou sobre el cas

L’advocat de Samarra va assenyalar que durant la declaració “no s’ha aportat cap element nou sobre el cas”, i que els fets respecte dels quals va contestar “són els que ja estaven a la querella”. La ratificació d’una querella és normalment un tràmit de poca durada i que la d’ahir s’allargués per dues hores ho va justificar Clavera en “la complexitat jurídica” de la causa. “El senyor Samarra ha confirmat fil per randa tots els detalls de la querella en seu judicial i ha pogut explicar quin era el funcionament de la societat”, va indicar l’advocat, que va afegir que “la complexitat de l’entramat societari d’Orfund ha requerit per part de la magistrada instructora la demanda de més informació”.

Preguntat per si tenia el convenciment que tant Cinca com Terren acabaran sent processats, Clavera va parlar de prudència. “No ens podem anticipar en fase d’instrucció al que passarà, ni fer judicis de valors”, va indicar, per afegir que “no es pot valorar si un procés serà ràpid o lent. Anticipar-se a la feina de la magistrada no té cap sentit perquè és ella qui porta la instrucció”, va dir.

Escoltada la versió de Samarra, el pròxim a declarar davant del Tribunal de Corts serà, dimarts vinent, el ministre Cinca, acusat dels suposats delictes d’administració deslleial amb apropiació indeguda i de blanqueig de capitals. El torn de Terren serà el pròxim dijous, però tot fa pensar que no es presentarà a la seu judicial. Un cop fets aquests tràmits, la magistrada haurà de decidir si la causa continua en fase d’instrucció, s’arxiva o es processa als acusats. No es descarta que s’allargui la instrucció i que Samarra sigui cridat de nou a declarar.

Els fets pels quals s’acusa Cinca i Terren es remunten a finals dels anys 90. El principal punt de l’acusació passa per denunciar que el ministre i gent del seu entorn van fer 13 viatges des de Barcelona fins a Andorra entre el 1997 i el 1999 per transportar fins a Orfund els lingots adquirits a Abidjan (Costa d’Ivori). Segons la querella, d’Abidjan van sortir un total de 96 lingots d’or, mentre que a Barcelona en van arribar només 66. Per tant, l’escrit els acusa d’haver-se apropiat d’una trentena de lingots d’or que tindrien un valor al mercat superior als dos milions d’euros.

LES CALUS

1 Declaració

Samarra ratifica la querella per orfund

L’expresident d’Orfund, Joan Sa- marra, va declarar ahir davant la magistrada del Tribunal de Corts, Concepció Baron, per la querella presentada contra el ministre Jordi Cinca i l’extreballador de la refinadora, Manuel Terren. Samarra va ratificar la querella.

2 Panamà

Es va assabentar de la societat l’any passat

Samarra va assegurar a preguntes de la magistrada instructora del cas que ha trigat vint anys a presentar la denúncia perquè no va ser fins a l’abril del 2016, quan es van fer públics els ‘papers de Panamà, que va saber de la societat vinculada a Orfund en aquest país.

3 Instrucció

Cap element nou a la demanda per l’or.

Més enllà de ratificar la querella, no es va presentar cap element nou respecte el cas Orfund ara en fase d’instrucció. La declaració va durar dues hores per “la complexitat jurídica del cas”, i la “demanda de més informació de la magistrada”, va dir l’advocat de Samarra.

Samarra justifica els 20 anys de retard

Samarra justifica els 20 anys de retard

tracking