política

El PS s'obre a votar 'sí' a congelar les transferències

Els tres consellers socialdemòcrates votaran favorablement al traspàs de 54,6 milions als comuns si els demòcrates accepten les seves propostes

Creat:

Actualitzat:

La congelació de les transferències als comuns que s’ha de votar avui al Consell General tirarà endavant si el grup parlamentari de DA accepta les propostes del PS. Malgrat la negativa que fins a dia d’avui havien manifestat els tres consellers socialdemòcrates –el seu vot és indispensable perquè s’aprovi la congelació– hi podria haver canvis si els demòcrates s’avenen a transaccionar algunes de les seves propostes. D’aquesta manera, el llum verd a la congelació està condicionat a les negociacions entre DA i el PS, que s’acabaran de tancar avui. Fonts del PS van confirmar ahir que si s’accepten les seves peticions hi votaran afirmativament.

El PS ha presentat una reserva d’esmena al projecte de llei del pressupost que s’ha de votar avui que fa referència a les transferències. En concret, proposa que els comuns no puguin fer un ús lliure dels milions que els transfereix Govern, sinó que se cenyeixin a uns barems que inclouen que el 25% sigui destinat a fer inversions i si no que retorni a l’executiu. Els consellers Pere López, Gerard Alís i Rosa Gili van mantenir ahir una reunió amb el cap de Govern, Toni Martí, i la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, per parlar de la reforma de la llei de competències i transferències en un intent per persuadir els socialdemòcrates perquè votin favorablement a seguir transferint 54,6 milions d’euros a les corporacions locals.

Negativa rotunda

La posició dels parlamentaris era fins ahir contrària a la congelació i favorable a transferir 63 milions d’euros. López, president del grup parlamentari mixt, s’ha mostrat molt contundent exigint que es presenti la reforma de les competències. El mateix Alís va afirmar dilluns passat que “a tres dies del debat de pressupostos ja avanço que tal com estem difícilment canviarem”. En canvi, la secretària d’organització del PS, Susanna Vela, va declarar al gener que “caldrà veure quins són els avenços en la proposta d’acord” presentada per Martí i Naudí. Un dossier que podria acabar decantant el vot cap al sí si els demòcrates admeten l’oferta del PS. Cap dels tres consellers va voler pronunciar-se ahir sobre la reunió i el manteniment o no del sentit de vot, mentre que fonts del partit van manifestar que el debat no havia conclòs i seguiria avui amb converses entre DA i el PS que podrien acabar amb un possible canvi en el posicionament dels tres parlamentaris.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va afirmar ahir que el cap de Govern va fer una valoració “positiva” de la reunió, on es van donar a conèixer als socialdemòcrates detalls sobre l’acord que l’executiu ha consensuat amb els comuns sobre les competències. Segons van explicar ahir algunes fonts, els tres parlamentaris no van manifestar cap posició durant el transcurs de la trobada.

El vot dels tres socialdemòcrates és indispensable perquè la congelació tiri endavant, ja que el projecte de pressupost que es votarà avui al parlament exigeix majoria qualificada –entre consellers de les llistes nacionals i de les parroquials–. DA només té cinc consellers nacionals de 14 –a les territorials en té deu–, de manera que amb el conegut vot en contra de liberals i SDP només els tres parlamentaris del PS poden fer possible l’aprovació.

MÉS DE 5.500 FIRMES A FAVOR DEL VOT DELS RESIDENTS

Els sindicats han recollit més de 5.500 signatures demanant que es concedeixi el dret a vot als residents a les eleccions comunals. Segons va donar a conèixer ahir el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), Gabriel Ubach, “l’objectiu era superar la majoria absoluta del Govern i segurament que superem les 5.500”. El sindicalista va explicar que dimarts que ve exposaran els resultats de la campanya i seguidament presentaran les peticions al Consell General amb la intenció que s’acabi debatent que els residents puguin votar a les comunals.

El president del PS, Vicenç Alay, que va fer ahir el lliurament d’una seixantena de signatures que ha recollit el partit, va afirmar que la voluntat és que “això es converteixi en una modificació de la llei”, i va dir que espera “que els partits reticents s’adonin que fan un favor al país incorporant veus que ara no poden participar”. “Espero que el màxim nombre de consellers hi doni suport”, va dir. El socialdemòcrata va recalcar que el gruix de la seixantena de signants aposta perquè el mínim d’anys de residència sigui de quatre o cinc, i va detallar que el 60% dels adherits són ciutadans de nacionalitat andorrana.

Respecte al recorregut que la iniciativa tindrà al Consell General, Ubach es va mostrar “optimista” que DA, Ld’A i SDP “es prendran seriosament aquesta demanda de la gent”. Un debat, va assenyalar, “que era tema tabú i no s’havia tingut mai a Andorra”. Per això, va dir, “esperem obrir un debat” que “ens ha sorprès per la resposta que ha tingut en la gent”, que “ha col·laborat de molt bon grat”, va apuntar.

Els promotors de la campa­nya, que es va iniciar fa un any i mig i s’ha dut a terme a peu de carrer, presentaran els resultats de les enquestes dimarts que ve a la Llacuna.

El PS s'obre a votar 'sí' a congelar les transferències

tracking