relacions institucionals

Martí anuncia que té un acord sobre competències

El cap de Govern presentarà aquest consens als grups perquè s’hi afegeixin i participin en la reforma de la llei

Martí anuncia que té un acord sobre competènciesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Les pròximes setmanes, al febrer, estaré en disposició d’oferir als grups parlamentaris que participin en un preacord que hem tingut amb els comuns.” Amb aquest plantejament anuncia el cap de Govern que les negociacions per fixar un nou model de transferències i competències estan donant fruits i que exposarà aquests arguments als consellers socialdemòcrates per intentar que canviïn de posicionament, “perquè tinc encara l’esperança que puguin votar a favor de la congelació de les transferències” demà al Consell General.

Toni Martí remarca, en una entrevista a COPE Andorra-AD Ràdio, que “s’ha avançat molt en competències, penso que gairebé hem arribat a un acord, i ara centrarem les properes reunions en transferències. Si assolim aquest acord, i hi ha un bon ambient, aquestes propostes les volem compartir amb el Consell”. I recorda que pel mig arribarà la votació on l’únic que es demana és congelar una vegada més les transferències en 54,6 milions “amb un document de tots els cònsols que estan d’acord i amb una llei que diu que tenim fins al final del 2017 per un mandat del Consell per fer la llei, i que jo sàpiga estem al febrer, per tant, hi ha temps i la voluntat del cap de Govern d’associar-se al Consell” per tancar el text. Assegura Martí que “això és el que hi ha i una altra cosa és anar a una reunió amb el full en blanc”, que és el que considera que fan els partits de l’oposició, i reivindica com “molt més positiu i més proactiu” portar un document amb el consens dels comuns i sotmès als canvis que vulguin fer els consellers” i critica que “hi ha vegades que es vol fer polèmica per fer polèmica i hi pot haver política i potser és una manera de desgastar el Govern”.

Deferència amb el PS

El cap de l’executiu demòcrata subratlla que està tenint “una deferència amb el PS” fent reunions i explicant-los la situació perquè els altres partits, SDP i Liberals, “ja m’han dit per activa i per passiva que encara que els expliqui que va així o que va d’una altra manera em votaran que no, per tant, jo també vull aplicar un criteri d’utilitat”.

Toni Martí preveu una trobada amb tranquil·litat amb Pere López per exposar-li “que el compromís del Govern és una vegada aconseguit aquest preconsens amb els comuns, perquè al consens desitjo que també hi siguin els grups parlamentaris,” fer reunions amb la fórmula que s’esculli per intentar ficar d’acord “amb el que hem consensuat i amb les aportacions dels grups”. Anuncia que “m’esforçaré “ perquè el PS doni suport al posicionament de l’executiu, i “confio en la responsabilitat del PS”. Reclama que la congelació hauria d’aprovar-se perquè a més de ser el seu desig “és la voluntat dels cònsols, que són els que han de rebre els diners i ho diuen tots, inclús el de la Massana, diuen que amb 54,6 milions ja estan d’acord, i que amb això ja se senten còmodes”.

Diners que es retornarien

Apunta el cap de Govern que si s’han de distribuir 63 milions “ja hi ha hagut cònsols que m’han dit si fa falta ho tornarem [l’augment de diners] però no és qüestió que uns ho tornin i els altres no. És qüestió que hi hagi un acord o potser ho haurem de pagar”. Alhora precisa que “tenir més diners no és una garantia de bona gestió, i en la nova llei alguna cosa parlarem d’això”, i afirma que Govern “té la voluntat ferma” de presentar la modificació legislativa “i ja s’han aclarit moltes coses i molt importants”.

Entre d’altres, comenta, “qui fa qui” en carreteres secundàries, en torrents, en riscos d’allaus i esllavissades, “i en conceptes com el cens electoral i també hem arribat a un acord perquè més enllà del Govern i les parròquies hi ha una política energètica perquè hi ha un compromís per aconseguir el 2050 ser un país neutre en carboni”. Defensa que es modernitza el text “perquè no hi hagi greuges comparatius, que no hi pugui haver interpretacions segons qui mani i segons quin comú s’apliqui d’una manera o una altra”, i sense donar detalls explica que hi haurà més criteris de transferència que població i territori perquè “crec en la solidaritat” i va posar com exemple que tingui un plus millorar l’eficiència energètica o tenir moltes pernoctacions.

ELS CÒNSOLS DEFENSEN QUE ELS "PRINCIPIS D'ACORD" ESTAN SOTMESOS AL CONSELL GENERAL

Els cònsols van reiterar ahir que tots els “principis d’acord” a què arriben amb Govern pel que fa a les transferències estan sempre supeditats a l’opinió del Consell General. Així ho van explicar David Baró i Conxita Marsol en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols, en la qual van assegurar que encara no s’ha plantejat cap acord sobre com haurà de quedar la nova llei. Ara bé, Baró va deixar clar que “arribem a principis d’acord que després estan sotmesos al Consell, on hi ha representants de tots els partits polítics. L’acord haurà de sortir d’aquella sala”. És per això que consideren que la taula nacional que proposaven els consellers comunals liberals equivaldrà al treball que es farà al Consell. També defensen que serà la manera perquè tots els partits hi estiguin representats.

tracking