afers socials

44 famílies es beneficien de la campanya contra la pobresa energètica

Xavier Espot considera la campanya una prova pilot “superada amb èxit”

44 famílies es beneficien de la campanya contra la pobresa energèticaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

44 famílies s'han beneficiat de la campanya contra la pobresa energètica que va engegar el Departament de Serveis Socials per fer front al temporal de fred que hi va haver a mitjan gener. En total es van valorar 56 famílies, tot i que 12 no van requerir intervenció perquè disposaven de calefacció i podien assumir el cost, i només tres d'elles no eren conegudes pels serveis socials.

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interiors, Xavier Espot, ha fet una valoració molt positiva d'aquesta campanya, i ha assegurat que la situació del país “ens permet ser molt proactius”, i per tant, aquesta prova permet instrumentalitzar un protocol de cara al futur. El Govern pagarà 14.520 euros de consum elèctric de gener i febrer, i ja ha assumit 1.263,45 euros per a la compra d'electrodomèstics i llenya, i del pagament de factures d'electricitat dels mesos anteriors.

Entre el 16 i el 31 de gener el Govern va engegar una campanya contra la pobresa energètica per ajudar les famílies més vulnerables a fer front a la situació que es va generar com a conseqüència de la baixada de les temperatures. El Departament de Serveis Socials va valorar 52 famílies (123 persones), tot i que finalment sols 44 (102 persones) van necessitar ajuda perquè 12 no van requerir intervenció, ja que disposaven de calefacció i podien assumir el cost.

L'Àrea d'Atenció a les Persones i les Famílies, en coordinació amb el Servei d'Atenció Domiciliària, s'ha encarregat de fer un estudi previ i un diagnòstic de les famílies susceptibles de trobar-se en situació de pobresa energètica, treballant conjuntament amb les treballadores socials de cada parròquia. També s'han efectuat controls diaris, directament a domicili, per via telefònica o mitjançant entrevistes de seguiment als despatxos de les treballadores socials, i s'han prioritzat els domicilis on hi viu gent gran, persones amb discapacitat o menors d'edat.

També es van realitzar altres accions concretes com ara reforçar el bon ús de la calefacció evitant que les famílies prioritzin l'estalvi davant situacions de precarietat. Igualment, es van fer visites a domicili per valorar les necessitats de suport complementari, i es va contactar amb les companyies elèctriques perquè informessin els serveis socials abans de fer qualsevol tall de llum.

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha presentat avui el balanç de la campanya i l'ha considerat una prova pilot “superada amb èxit” que permet instrumentalitzar una sèrie de protocols de cara a possibles episodis de fred en un futur. Així doncs, s'ha mostrat convençut que “ja tenim el mètode de funcionament implementat i ens permetrà tornar-lo a aplicar amb els bons resultats que hem assolit”.

De les 123 persones valorades, 22 han estat discapacitats, 46 menors d'edat, 11 pertanyents al col·lectiu de gent gran, i 44 adults. Per parròquies, 4 famílies són d'Encamp, 8 de la Massana, 2 d'Ordino, 17 d'Andorra la Vella, 14 de Sant Julià de Lòria, i 11 d'Escaldes-Engordany.

Per tot plegat, el Govern pagarà 14.520 euros de consum elèctric de gener i febrer, i ja ha assumit 1.263,45 euros per a la compra d'electrodomèstics i llenya, i del pagament de factures d'electricitat dels mesos anteriors.

Tot i que la campanya ha finalitzat, Espot ha incidit que el Departament d'Afers Socials segueix fent el seguiment de col·lectius prioritaris com són els infants, la gent gran i les persones amb discapacitat.

tracking