inversió viària

Martí acorda amb la prefectura arranjar un tram de l'RN-22 al Pas

Martí acorda amb la prefectura arranjar un tram de l’RN-22 “a curt termini” i destaca la voluntat de les autoritats franceses de finançar l’embelliment

Martí acorda amb la prefectura arranjar un tram de l'RN-22 al PasSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un “impuls molt decidit” i “passos molt decisius” per millorar els accessos al país des de França. El cap de Govern, Toni Martí, va mantenir ahir una reunió d’alt nivell a Perpinyà amb autoritats de l’Estat gal per accelerar la coordinació en el perfeccionament de la xarxa viària que connecta els dos països, sobretot pel que fa a aquells trams més malmesos i afectats per les conseqüències de les nevades. Tot amb la intenció de “fer tots els esforços perquè es pugui anar de Tolosa a Andorra de la forma més ràpida i segura possible”, segons va explicar ahir Martí en declaracions al Diari després de reunir-se amb el prefecte del departament dels Pirineus Orientals, Philippe Vignes.

En la reunió d’ahir els dos mandataris van abordar la millora de l’RN-22 i van acordar l’embelliment del tram que va de la rotonda del túnel d’Envalira fins al Pas de la Casa. En concret, s’arreglarà una àrea de 250 metres on no es poden realitzar correctament les tasques de treta de neu perquè els cotxes hi aparquen de manera desordenada. Segons va indicar Martí, es farà “un embelliment en profunditat” dels espais del costat de la carretera i una pavimentació de les vies des del túnel d’Envalira. El projecte “podria ser [econòmicament] assumit pel govern francès”, va assegurar. Treballs que seran poc costosos i es duran a terme “a curt termini”, en contrast amb els de l’RN-20 que connecta amb l’Arieja, que seran “més a llarg termini” i perseguiran millorar la seguretat de l’accés des de França suavitzant els efectes de les allaus, fet que obstaculitza “la competitivitat de l’economia andorrana”, va recalcar.

“Mesures molt importants”

En aquest context, el líder de l’executiu va anunciar “mesures molt importants” que s’endegaran a l’RN-20 “per comunicar més ràpid i amb seguretat”. “Es concretaran accions que seran molt importants per al país”, va afirmar, fent referència a una trobada que el ministre d’Interior, Xavier Espot, mantindrà avui a Foix amb la prefecta de l’Arieja per concloure les accions a realitzar a la carretera. “Estem en un moment molt rellevant d’intensitat diplomàtica”, va dir. En aquest sentit, va insistir a acabar amb els efectes de les allaus, “que penalitzen l’economia” per les restriccions en l’accés i va assegurar que l’Estat francès té la “voluntat” de realitzar les actuacions que calguin. Uns projectes que aniran en la línia de “la gran infraestructura” –va indicar el mandatari– d’Acs-dels-Tèrmes en referència a la variant recentment inaugurada que ha costat 69 milions d’euros i escurça 10 minuts el trajecte fins a Tolosa.

Noves possibilitats de negoci

La delegació andorrana, formada també pel ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, es va reunir, a més d’amb Vignes, amb comandaments de la direcció Interdepartamental de carreteres del sud-oest i amb membres del centre de cooperació de policia i de duana, amb qui van realçar la “bona coordinació” entre la policia andorrana i la francesa. També amb representants de la secció d’Energies Renovables i d’Indústria, amb qui Martí es va comprometre a explorar alternatives energètiques i a col·laborar en l’intercanvi d’experiències. Per altra banda, el president de la Cambra de Comerç i Indústria dels Pirineus Orientals, Bernard Fourcade, va mostrar la voluntat de desplaçar actors econòmics i empresarials al Principat perquè coneguin les possibilitats de negoci que hi ha en el nou context d’obertura econòmica i impuls de la inversió estrangera.

Martí va visitar el Liceu Charles Renouvier de Prada, on hi han estudiat “moltes generacions d’andorrans, més de 2.000 persones” –va expressar– i va regalar un llibre al centre “en gratitud pel que ha representat per a molts andorrans que van estudiar allà”.

ESTUDIANTS DEL PAÍS A UN MÀSTER NORD-CATALÀ

L’executiu treballarà per reservar places del màster en energies renovables de la Universitat de Perpinyà per a ciutadans del país. Martí va assegurar que “intentarem” que dels 30 llocs que té el nou màster “algunes places siguin exclusives per als andorrans”. El cap de Govern va afirmar que es tracta d’una formació “molt novedosa” i pionera a Europa. El president de la institució perpinyanenca, Fabrice Lorente, va exposar davant la delegació andorrana la recent creació de la titulació, que Martí va lloar asseverant que els Pirineus Orientals “són avantguardistes en tot el que són estudis en energia solar”, alhora que va relacionar amb el compromís subscrit pel Principat d’aconseguir esdevenir un país neutre de carboni l’any 2050.

L'AEROPORT DE PERPINYÀ PROMOU LA MARCA ANDORRA

L’Aeroport de Perpinyà està començant a promoure Andorra com a destí turístic, una iniciativa que anirà a més. Martí va explicar que es va reunir ahir amb el director de la infraestructura aeroportuària, Denis Leluc, amb qui van decidir “posar Andorra com a destinació final per fer-nos més atractius”, una acció que “ja estan començant a fer”, va destacar el mandatari. D’aquesta manera, l’aeroport associaria l’oferta turística de la Catalunya Nord amb la del Principat com a destí turístic de neu i de muntanya. El líder de l’executiu va voler expressar la seva “gratitud” a Leluc i va subratllar que això permetria donar a conèixer el Principat al mercat britànic perquè la instal·lació perpinyanenca està intentant operar vols anglesos.

tracking