administració

Els andorrans compten des d'ahir amb “el passaport més segur del món”

El document incorpora les noves mesures per als països de la UE i un sistema de control pioner

Els andorrans compten des d'ahir amb “el passaport més segur del món”SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“La nova tecnologia incorporada el fa el més segur del món. El nou passaport andorrà no permet falsificacions i garanteix una seguretat total”. Així s’expressava Véronique Ménard, la directora comercial per Europa d’Oberthur Technologies, l’empresa creadora del sistema escollit pel Govern per als nous documents biomètrics de tercera generació que ahir es van començar a expedir. Tecnologia que, de moment, només s’ha implementat a Andorra.

“Fins al migdia s’han fet uns 15 passaports nous i a l’any se n’expedeixen uns 6.000 entre nous, renovacions, pèrdues i robatoris”, va explicar ahir el secretari d’Estat d’Administració Pública, Antoni Rodríguez, en la posada de llarg del nou sistema. L’expedició dels nous passaports, que es va haver d’endarrerir 15 dies per problemes informàtics, va coincidir amb l’entrada en vigor de la cita prèvia per a aquest tipus de document i també del carnet de conduir. “Amb cita prèvia en mitja hora es pot sortir amb el passaport a la mà”, va dir Rodríguez. En el cas del nou document la fotografia es realitza al mateix edifici de Govern o als comuns, ja que s’ha de fer una impressió amb làser i color sobre una base de policarbonat que s’incorpora a la pàgina de dades personals.

El passaport inclou el xip obligatori en les noves mesures de seguretats de la UE i la pàgina de dades personals es divideix en dues zones, una d’inspecció visual i l’altra de lectura automàtica. El document comptarà amb dos números. Segons va explicar la secretària d’Estat de Justícia i Interior, Ester Molné, “el format per una O i set xifres serà el del passaport i el de tota la vida es mantindrà com el d’identificació personal”. Els passaports actuals són vàlids fins que caduquin.

tracking