administració

El 30% de funcionaris no aporta al pla de pensions

Als cossos de bombers, policia o duana es dona la menor participació, de l’ordre de la meitat de la plantilla

El 30% de funcionaris no aporta al pla de pensionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop d’un 30% de funcionaris (579 treballadors d’un total de 1.939) no participen del fons públic de pensions. Del 70% que sí que aporten part del salari la immensa majoria ho fan amb un 3%, amb la qual cosa l’executiu hi correspon amb un 3% equivalent, i són molt minoritaris els que han optat per la fórmula de l’1% o el 2% del salari. Les dades facilitades pel Govern i corresponents al 2016 posen en relleu que –a excepció dels penitenciaris– a la resta dels cossos especials és on es dona una menor participació de la plantilla en el fons públic de pensions. Als cossos de bombers o policia els efectius que, segons les dades facilitades, no destinen part del salari al fons representen el 48 i el 47% de la plantilla, respectivament. Al cos de duana, són el 57,5%. Per contra, la implicació és especialment elevada en l’àrea amb més funcionaris de l’administració: la d’ensenyament. Únicament han refusat destinar part del sou a la futura prestació de jubilació un 16% del total de 686 professionals. Al cos general, amb 609 funcionaris, els que no hi prenen part representen un 32%.

Els que han decidit contribuir al fons fruit de la reforma del sistema de la funció pública, en vigor des de mitjans de 2015, ho fan majoritàriament aportant el 3%. Són un total de 1.295 treballadors públics, davant dels 17 que ho fan amb un 2% del sou i els 47 que hi destinen un 1%. En tots els casos el Govern correspon a la caixa aportant el mateix percentatge que el treballador.

Futur canvi de la llei

El Govern treballa en una imminent modificació de la Llei de creació i regulació del pla de pensions dels funcionaris, tal com va anunciar la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega. Es tracta de canvis de caràcter “tècnic”, va assenyalar, i un dels quals està destinat a clarificar la situació d’aquells funcionaris amb un mínim de 25 anys de trajectòria a l’administració general o bé que els falten només 5 anys per tenir dret a la jubilació voluntària. “Com que aquests funcionaris ja estan en una etapa molt avançada de la seva trajectòria professional no disposen de tants anys per poder aportar en aquest pla de pensions i volen saber realment quin serà el retorn amb les aportacions que ells puguin fer i amb el redactat que hi ha avui a la llei aquesta qüestió no quedava clara”.

Descarrega va assenyalar que es respondrà així a una demanda dels sindicats, que al seu dia havien reclamat que a un funcionari proper de la jubilació no li sortia a compte participar del fons. “Pensem que si les condicions estan més clares poden tenir més interès a participar-hi perquè està clar que són persones que porten molts anys a l’administració i fins i tot poden tenir algun altre pla de pensions i per tant ells han de valorar si els interessa o no en funció de les condicions i el rendiment d’aquestes aportacions”, va precisar Descarrega.

A més, la modificació legislativa també servirà per permetre que facin part del fons el personal assalariat del Consell Superior de la Justícia, batlles, fiscals i magistrats. S’atén així també a una demanda del personal de la justícia, va indicar la titular de Funció Pública. A hores d’ara ja fan aportacions un total de 89 funcionaris de l’administració de justícia (85 del 3%) dels 144 empleats que podien fer-ho segons la llei en vigor.

Adjudicació de la gestió

El darrer consell de ministres va aprovar l’adjudicació definitiva de l’entitat gestora i l’entitat dipositària del pla de pensions –Crèdit Assegurances i Crèdit Andor­rà, respectivament–. Prèviament havia validat l’oferta per unanimitat la Comissió de seguiment del pla de pensions. S’havien presentat set empreses.

El 30% de funcionaris no aporta al pla de pensions

tracking