sindicats

Ubach denuncia abusos en els ajuts entre els desocupats

El secretari general de l’USdA critica que “estem creant una societat d’assistits” que provoca que hi hagi persones que no volen treballar

Ubach denuncia abusos en els ajuts entre els desocupatsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de l’USdA està convençut que el nombre d’aturats al Principat no correspon amb la xifra d’inscrits al Servei d’Ocupació, i també que entre els que hi ha allà molts no tornaran a treballar mai. Gabriel Ubach assegura que moltes vegades adreça persones sense feina a un empresari que li ha dit que busca treballadors i les condicions salarials i laborals no són dolentes, “i un mes després torno a veure l’empresari i em diu que no ha vingut ningú”. Situació de la qual en dedueix que no volen treballar i que atribueix al fet que “estem creant una societat d’assistits, i això és al que no hem d’ar­ribar”, i darrere de la qual veu “abusos en els ajuts perquè no estic d’acord com s’estan distribuint”.

Ubach reconeix que aquesta és una afirmació amb la qual “vaig en contra de la filosofia de sindicat”, però que constata pel fet que hi ha gent sense feina que no està interessada a treballar perquè rep ajuts de l’administració. “Hi ha abusos de gent que sap que no tornarà a treballar i va pul·lulant pel Servei d’Ocupació, i si no els pots donar el que necessiten se’n van als assistents socials, els paguen el pis, l’altre el menjar, i no cal que treballin, i entrem en una espiral que no és productiva”, denuncia el representant sindical. I insisteix que hi ha empresaris que li han explicat que reben inscrits a Ocupació “que porten el full i diuen que els posin el segell conforme han vingut, que no volen que els donin treball”, fet que qualifica de “denigrant, perquè l’objectiu del servei, dels sindicats i dels empresaris és que hi hagi un màxim d’ocupació al país i que tothom tingui la seva feina”.

“Purga” a ocupació

Per corregir aquesta realitat que exposa Ubach demana que es canviï el funcionament del Servei d’Ocupació. Assenyala que tenir treballadors inscrits com a aturats i gent sense feina, no inscrita, al país i per una altra banda quotes per contractar 3.000 empleats de fora per a l’hivern evidencia que “tenim un problema greu, perquè els perfils no s’ajusten i a Ocupació hi ha persones que no treballaran mai i s’ha de fer una purga”. La proposta que fa és que s’analitzi el cas d’aquests aturats que no es reincorporaran al mercat laboral, “treure’ls de les llistes” i concentrar esforços de formació en els que de veritat vo­len estar actius. Recorda Ubach que des de l’administració es fan programes ocupacionals, els empresaris poden rebre part del salari per a l’empleat que agafin, per anar al Pas hi ha ajuts de desplaçament “i el servei ha treballat bastant bé, però tots aquests programes no arriben als treballadors, no hi ha la difusió necessària i no arriba on ha d’arribar”.

El secretari general de l’USd’A demana que els imports que es destinen a ajuts “es canalitzessin cap a una ajuda de formació perquè puguessin treballar i es pugui desenvolupar”, alhora que remarca que hauria de ser obligatori passar pel Servei d’Ocupació, per a treballadors i empresaris, per formalitzar les relacions laborals. I considera que hi hauria d’haver un organisme de Govern encar­regat de vetllar per les condicions fixades al moment de la contractació, “perquè la meitat dels contractes són verbals, a precari, no es fan ben fets amb una signatura de les dues parts i després hi ha una diferència entre el que es diu i el que es fa”, i hi afegeix que “el que falta és seriositat”.

Ajuts amb seguiment

Gabriel Ubach subratlla que en cap cas el sindicat “volem negar les ajudes a ningú que per motius físics o psíquics no pot treballar, però se’ls ha de treure de la bossa de desocupats”, i qui necessiti ajut del tipus que sigui se li ha de donar, però “s’ha de fer un seguiment i que tinguin una feina digna i es puguin guanyar la vida”. En aquest punt, reclama que es calculin els ingressos que fan falta a una llar per viure i es fixi el salari en consonància i titlla d’“aber­rant que el sou mínim siguin 990 euros i hi hagi pensions de 400”. Troba a faltar, a més, que hi hagi diferenciació entre els motius dels ajuts per resoldre el problema i que el sol·licitant deixi de necessitar-ho i evitar els abusos. “Quan algú ve a buscar un ajut s’ha de veure quin és el problema, si té una malaltia, ha perdut la feina perquè l’empresa ha tancat i tractar-los per separat amb informació i formació perquè en poc temps puguin desenvolupar-se”, apunta el sindicalista.

Demana finalment una reflexió sobre les dificultats per trobar personal, dins i fora del país, que afirma, sindicats i patronals coincideixen que “no venen treballadors de França i Espanya perquè no els interessa, tenim unes condicions laborals lamentables i pisos caríssims”.

tracking