reportatge

Xerrada i taller amb receptes fàcils i nutritives per a persones que pateixen càncer

Amb la xerrada pràctica i el posterior taller ‘Agafa la paella pel mànec’, Assandca i la Fundació Alícia van donar consells alimentaris perquè qui pateix la malaltia estigui ben nodrit.

Xerrada i taller amb receptes fàcils i nutritives per a persones que pateixen càncerXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les primeres reaccions de les persones a qui diagnostiquen un càncer és eliminar alguns aliments de la seva dieta. Ja sigui perquè un familiar o conegut els ho recomana, ja sigui perquè ho han llegit en algun llibre o perquè han trobat la informació per internet. La carn vermella, els làctics o el peix blau són alguns dels principals damnificats d’aquestes decisions. Ho assenyalava la doctora en nutrició i responsable de salut i hàbits alimentaris de la Fundació Alícia, Elena Roura, durant la xerrada que va oferir ahir a la sala d’actes del comú d’Escaldes-Engordany en el marc de l’activitat Agafa la paella pel mànec organitzada per l’Assandca i patrocinada per Vallbanc. Entre el nombrós públic, gestos d’assentiment.

Però Roura ho deixava clar: “l’única evidència que hi ha és que durant el tractament cal una dieta equilibrada, suficent i segura, acompanyada d’activitat física”. Per què? “Per disposar dels nutrients necessaris per al bon fucionament del cos”, un aspecte clau que també ajudarà a portar millor el tractament i a accelerar la recuperació.

Ara bé, res millor que uns quants consells pràctics per agafar idees sobre quins plats preparar per als pacients. Als fogons improvisats al comú escaldenc hi havia Marc Puig-Pey, xef de la Fundació Alícia. En un tres i no res va tenir a punt un paté de pèsols, “ideal per picar entre hores o per compartir amb la família”, va indicar. Amb l’ajuda d’un envàs de silicona va fer un petit bescuit al microones tot trencant el mite “que no es pot menjar res dolç”. Tampoc van faltar-hi un gelat exprés, unes crispetes o una gelatina amb infusió de llimona.

Entre els assistents, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, que va reiterar la voluntat d’analitzar la possibilitat d’oferir radioteràpia al país. Això sí, garantint sempre “la qualitat” i vigilant els costos.

Xerrada i taller amb receptes fàcils i nutritives per a persones que pateixen càncer

tracking