temporal de neu i vent

El transport demana el túnel gratuït quan es tanca el port

Els transportistes consideren que s’hauria d’aixecar la barrera del peatge d’Envalira quan estigui prohibit circular per la CG-2

El transport demana el túnel gratuït quan es tanca el portCOEX

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La neu i sobretot el fort vent van obligar ahir el COEX a tancar la circulació durant cinc hores i mitja pel port d’Envalira. Unes hores en les quals l’única manera possible per accedir al Pas de la Casa va ser fer ús del túnel d’Envalira. La prohibició per circular pel port es va dictar a les onze del matí, una hora en què molts camioners estan realitzant tasques de subministrament de mercaderies, fet que va provocar la queixa d’alguns transportistes que es van posar en contacte amb el Diari, molestos per haver de pagar el peatge del túnel. Des de l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants, malgrat admetre haver rebut només una queixa de camioners pel tancament del port, van reclamar que en situacions similars s’aixequi la barrera i se’ls permeti el pas pel túnel d’Envalira per accedir o marxar del Pas de la Casa de manera gratuïta.

La decisió de prohibir el pas a qualsevol vehicle pel port d’Envalira la va prendre el COEX una hora després d’haver iniciat la fase groga per nevades a partir de Soldeu, on era obligat l’ús d’equipaments especials des de les deu del matí. Segons va explicar al Diari el cap de l’àrea, Jordi Garcia, el fort vent que es va aixecar durant el matí va reduir tant la visibilitat que va aconsellar el tancament al trànsit d’aquest tram de la CG-2. El vent va aixecar la neu de les congestes a tocar de la car­retera i la va acumular a la via augmentant la perillositat.

La manca de visibilitat impedia fins i tot el treball de les màquines llevaneu, que no van poder fer la seva feina fins que el vent va baixar d’intensitat. “Quan tanquem el port és perquè fins i tot els nostres maquinistes consideren que no és segur passar-hi”, va assenyalar Garcia, que va explicar que abans de decidir prohibir transitar pel port van haver d’ajudar alguns conductors que tenien problemes per circular.

Sense problemes a França

El tancament fins a dos quarts de cinc de la tarda del port d’Envalira no va provocar incidències al Pas de la Casa. “Que tanquin el port no és un problema perquè tenim el túnel. És molt diferent si ho fa França, que és l’únic accés que tenim pel nord”, va assenyalar el president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié. Cal recordar que per als residents al Pas de la Casa el preu del peatge del túnel és un 50% inferior al de la resta d’usuaris. Respecte a la carretera d’accés per França, la restricció a la circulació per als vehicles de més de 19 tones es va aixecar a les nou del matí i fins i tot es va poder circular sense equipaments la resta del dia.

Quant a les carreteres del Principat, al tancament d’aquesta edició només era obligatori l’ús d’equipaments especials al Port d’Envalira. Durant una part de la jornada van ser necessaris a partir de Canillo, del Serrat i de Pal i per accedir a Arcalís, tot i que a les tres de la tarda l’obligatorietat dels equipaments es va aixecar.

Previsió de neu i vent demà

La previsió meteorològica dona una petita treva per avui però demà està previst que les nevades, que començaran a la matinada a 1.300 metres d’alçada per baixar als 1.000 al migdia, s’estenguin a totes les cotes durant la tarda. El servei meteorològic del Govern també alerta del vent, que serà entre moderat i bastant fort als cims i les muntanyes, sobretot de l’est del país. Els cops de vent poden ser d’entre 100 i 110 quilòmetres per hora amb puntes de 120 durant la nit. El fort vent va obligar ahir a tancar alguns sectors a les parts altes de Grandvalira.

INCIDÈNCIES VIÀRIES A L'ALTURA DE RACONS, A CANILLO PER LA NEVADA

La nevada que es va intensificar a partir del migdia va provocar problemes viaris i algun accident lleu a la CG-2, a l’altura de Racons, a Canillo. La carretera va estar tallada, poca estona, a causa de l’accident. Al migdia hi va haver un altre accident, a la sortida d’Encamp en direcció a Canillo, amb un home resident de 51 anys ferit lleument.

El transport demana el túnel gratuït quan es tanca el port

tracking