Queixes per la cotització dels autònoms a la CASS

Són contraris que l’aportació s’extregui del salari mitjà perquè no s’ajusta a la realitat

Queixes per la cotització dels autònoms a la CASSXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tant l’Associació de la Petita i Mitjana Empresa (PIME) com la Confederació Empresarial Andor­rana (CEA) es van mostrar contràries que els autònoms hagin de cotitzar 449,1 euros a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Els presidents d’ambdues organitzacions van argumentar que no s’ajusta a la realitat extreure la quota a través del salari global mensual mitjà, que enguany és de 2.041,35 euros.

“La cotització dels autònoms és una animalada molt gran”, va considerar Marc Aleix, president de la PIME. En aquest sentit, va assegurar que els treballadors per compte propi ingressen una mitjana de 1.600 euros mensuals, per la qual cosa estan per sota del salari mitjà.

De la mateixa manera es va expressar Xavier Altimir, president de la CEA. “Considerem completament injust el salari de 2.041 euros, que creiem que no és real, ja ens agradaria que ho fos”, va exposar Altimir. En aquest context, va explicar que la CASS extreu la xifra no tan sols del sou, sinó de complements com les pagues extres, però que no tothom percep.

En canvi, Josep Maria Cases, de l’Empresa Familiar Andorrana, va assenyalar que no troba “excessiva l’aportació de 449 euros. “Si ho comparem amb el que cotitza un treballador no és tant com sembla”, va dir Cases, que hi va afegir que “no és una xifra excessiva amb relació a les prestacions que hi ha a Andorra”.

Actualment el sistema de cotització d’autònoms està en revisió i una de les propostes que hi ha sobre la taula és que aportin el 22% del que ingressen. Tot i que Aleix estaria a favor que es modifiqui el sistema, no és favorable a aquesta mesura, ja que no es té en compte la despesa que genera treballar per compte propi com pot ser comprar material o fer algun viatge.

Per la seva part, Altimir va anunciar que la CEA es vol reunir per abordar aquesta qüestió i buscar alternatives al sistema actual. “No serveix de res que ens queixem i no presentem solucions, volem fer propostes”, va remarcar Altimir.

tracking