La majoria del sector primari entraria dins de l'acord amb la UE

Govern manté que exceptuant el tabac la resta de productes han d’assumir els paràmetres europeus

La majoria del sector primari entraria dins de l'acord amb la UEFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La pràctica totalitat de productes del sector primari del país podrien assumir el cabal comunitari i passar a estar regits per l’acord amb Europa. Govern manté la posició que exceptuant el tabac, que es vol que quedi fora del conveni perquè representa el 25% d’ingressos de l’Estat, la resta de productes agrícoles haurien d’entrar dins els paràmetres europeus i passar a estar regulats en funció de l’acord amb la comunitat. Això acabaria amb l’excepció que actualment té el bloc de 24 productes primaris –tret del tabac–, que estan exclosos de l’acord duaner.

El Govern està duent a terme una ronda de contactes amb els diferents sectors econòmics afectats per tal d’analitzar els avantatges o inconvenients del fet que els seus negocis passin a estar regulats per l’acord comunitari. Una circumstància que el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, veu com “un pas” que ha de fer Andorra després que la Unió Europea hagi entès que “cal trobar una solució” per al tabac. Una homologació al règim comunitari que, segons l’executiu, és una adaptació a l’statu quo actual i que suposaria una obertura d’oportunitats i de negoci per als àmbits fins ara bloquejats.

Compareixença de Saboya

El ministre Saboya va comparèixer ahir a la comissió d’Exteriors del Consell General per explicar als parlamentaris –sobretot els que no participen en el pacte d’Estat per a l’acord d’associació, és a dir, SDP i Ld’A– els passos que fa la delegació andorrana sobre el nou marc institucional que està negociant amb Brussel·les.

L’equip negociador enviarà avui un informe a la Comissió Europea i la setmana que ve se celebrarà una reunió a la capital comunitària per prosseguir amb les converses sobre els punts relacionats amb l’acord duaner.

tracking