Seguretat pública

Problemes a la Comella per la falta d'agents femenines

De les sis assignades al mòdul de dones quatre estan de baixa i una no hi pot accedir en estar apartada per un procés judicial

Problemes a la Comella per la falta d'agents femeninesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre d’internament de la Comella pateix històricament un problema d’efectius i tant la direcció com els sindicats penitenciaris fa anys que reclamen noves incorporacions a la plantilla de funcionaris de presons. El problema s’ha agreujat darrerament en el cas de les agents penitenciàries assignades al mòdul de dones i per diverses circumstàncies només hi ha una funcionària en actiu que pugui accedir a aquest espai de la presó de la Comella. Actualment, el centre compta amb sis agents dones i quatre estan de baixa: dues per malaltia i dues més per maternitat. De les dues que estan en actiu, una no pot accedir al mòdul de dones, del qual esta apartada des del març del 2013, quan va ser denunciada per una interna per un presumpte delicte major de tractes degradants continuats.

El fet que només hi hagi una agent penitenciària en el mòdul de dones comporta que en els dies que aquesta funcionària no treballa siguin carcellers homes els que s’hagin d’ocupar d’aquest espai de la presó. Actualment són quatre les internes al mòdul de dones, un fet que alleugereix el problema, però a final d’any eren deu les recluses internades al centre penitenciari.

“La feina al mòdul de dones es fa igualment tot i la falta d’agents dones”, va assegurar en declaracions al Diari el director de la presó de la Comella, Francesc Tar­roch, malgrat que va admetre que “per al dia a dia l’ideal seria comptar amb un nombre més important de funcionàries”.

Futures incorporacions

Tarroch va assenyalar que a totes les administracions “hi ha mancances” i va recordar que el projecte de llei del cos penitenciari, que actualment es troba en tràmit parlamentari, preveu la propera incorporació d’una desena d’agents penitenciaris. “Malgrat que no es preveu, seria desitjable que es pogués fer alguna gestió perquè una part d’aquestes places es reservés a agents femenins”, va indicar el director del centre penitenciari de la Comella, que va insistir que “és una possibilitat que ara per ara no es preveu”.

Des del Sindicat Penitenciari Andorrà, el portaveu, Sergi Teixeira, va lamentar la situació i va reclamar la incorporació de més agents penitenciàries a la plantilla de funcionaris. Va assenyalar que es tracta d’una demanda històrica dels sindicats del sector que “hem fet arribar moltes vegades al ministre”, i va recordar que en “el seu dia”, per raons d’inconstitucionalitat, “ens van dir que no es podien fer edictes exclusius per a agents femenins i que havien de ser mixtos”.

Malgrat això, des del sindicat es considera que serien necessàries entre set i vuit funcionàries de presons per cobrir amb garanties els diferents torns. Teixeira va lamentar la situació que viu actualment l’única penitenciària assignada al mòdul femení, ja que “està fent sempre la mateixa feina”, i va verbalitzar el desig que de “les deu persones que està previst incorporar en el futur la meitat haurien de ser dones”.

Més enllà de les necessitats pròpies de la feina al mòdul de dones, la manca d’efectius pot provocar, segons el sindicalista, un problema d’indefensió entre les agents que poden rebre denúncies falses d’alguna detinguda pel fet de no poder anar acompanyades d’una altra funcionària.

Sense parlar-ne directament, Teixeira es referia al cas de l’agent penitenciària que dimarts passat va ser jutjada pel Tribunal de Corts i que ha estat denunciada per vexacions continuades per una interna que compleix vint anys de presó per haver assassinat el marit. Durant la vista van testificar set agents penitenciaris, inclosa l’única funcionària assignada al mòdul de dones, i tots van posar en relleu el problema de manca d’efectius que hi ha actualment a la presó. Una situació que a vegades complica l’aplicació estricta del reglament.

tracking