El Superior no admet a tràmit la recusació de Mingorance

La majoria d’advocats defensors dels processats pel ‘cas BPA’ havien demanat que es fes fora del cas la batlle per un motiu de forma

El Superior no admet a tràmit la recusació de MingoranceFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior ha decidit no admetre a tràmit la petició de la majoria d’advocats defensors dels processats del cas BPA per recusar la batlle Canòlic Mingorance. La petició es basava en el fet que abans que el Tresor dels Estats Units fes una nota en què es qualificava BPA com a banc d’alt risc en blanquejament de diners d’origen criminal hi havia hagut una causa oberta relacionada amb Rafael Pallardó, empresari valencià establert a Catalunya considerat testaferro del mafiós xinès Gao Ping. L’empresari valencià suposadament va blanquejar prop de 70 milions d’euros a través de BPA amb enviaments de diners cap a familiars de Gao Ping a la Xina. I una part destacada es va fer mitjançant compensacions. L’operativa consistia en entregues de diners en metàl·lic a Espanya i qui els rebia ingressava al compte de Pallardó a BPA una transferència interna pel mateix valor. Els diners automàticament es transferien a la Xina, als comptes dels familiars de Gao Ping, i quedava tancada l’operativa directa de blanqueig.

L’operativa amb Pallardó és el punt principal del sumari de la causa general del cas BPA que ha instruït Mingorance. Els advocats defensors consideraven que la causa oberta relacionada amb Pallardó anterior a la nota contra BPA es podria entendre com un antecedent de la investigació sobre BPA. Per aquest motiu, instaven que el cas BPA l’hauria d’haver instruït la batlle (Maria Àngels Moreno) que va portar el primer cas relacionat amb Pallardó. I per aquest motiu recusaven Mingorance. El Tribunal ha considerat que no hi ha cap motiu mínimament de pes en aquesta petició i per tant ha decidit ni tan sols admetre a tràmit la petició de recusació. Cal recordar, segons van explicar fonts jurídiques, que com que els fets que porten a la petició de recusació van succeir abans de la nota dels Estats Units contra BPA la petició de recusació s’ha pogut fer durant gairebé dos anys, i presentar-la un cop la batlle ha tancat el sumari es podria entendre com una argúcia per intentar ensorrar tot el cas. Les mateixes fonts van comentar que el Tribunal de Corts hauria deixat clar que el cas BPA derivat de les acusacions al banc de blanqueig sistemàtic i sobre la base d’una estructura interna és un afer que va molt més enllà de les investigacions que s’haurien pogut fer amb relació a Rafael Pallardó, que serà un dels testimonis de la causa del cas BPA.

CARMEN MARTÍNEZ HA DE DECIDIR SI ACCEPTA EL TRACTE

La dona d’Higini Cierco, Carmen Martínez, haurà de comunicar la setmana vinent si es presenta o no a la vista fixada per al 2 de febrer amb referència a les presumptes amenaces a membres del Govern a partir de missatges de WhatsApp. La Batllia ha establert que s’apliqui una ordenança penal i l’acusada té tres possibilitats. La primera passa per rebutjar l’ordenança penal. Això significaria que la vista no tindrà lloc i que el cas dels missatges amenaçadors seguiria el seu curs amb un hipotètic judici al final. La segona opció, tot i que fonts judicials van indicar que és molt poc freqüent, passa per presentar-se a la vista del 2 de febrer i un cop allà no acceptar la petició de pena que farà la batlle. La tercera via passa per assistir a la vista i acceptar la proposta de pena que només seria efectiva si el fiscal hi està d’acord.

LA BATLLE DESCARTA LES ROGATÒRIES I TANCARÀ EL SUMARI EN BREU

La batlle Canòlic Mingorance ha decidit descartar les peticions de comissions rogatòries en què demanava informació als Estats Units i Holanda que havia realitzat però que encara no havien tingut resposta. El fet que encara estiguessin en vigor un cop ja s’havia tancat el sumari del cas BPA va significar el principal motiu pel qual el Tribunal de Corts va decidir retornar el cas a la batlle. Corts considerava que la batlle havia d’optar per esperar als Estats Units i Holanda abans de tancar el sumari o bé desestimar les peticions i poder tancar la investigació. Mingorance ha optat per desestimar-les i per tant en breu tornarà a entregar el sumari al Tribunal de Corts perquè fixi la data del judici de la primera causa del cas BPA. Les previsions del Tribunal de Corts eren celebrar la vista contra els 25 processats al maig. En haver retornat el sumari a Mingorance perquè fes algunes aportacions el calendari podria haver-se retardat de forma important. El fet que la batlle estigui a punt de tornar-lo a tancar pocs dies després de rebre’l comportaria que la vista es podria celebrar aproximadament en les dates previstes. Fonts jurídiques van comentar que segurament es podrà mantenir el maig com a data del judici i que, com a molt tard, si Mingorance tanca el sumari la setmana vinent les dates podrien apropar-se al juny. La sala on es farà la vista encara no està totalment decidida.

tracking